Trei angajate ale Curții de Conturi o acuză pe colega lor, care a denunțat comportamente amorale în colectiv, de intimidare și presiuni

Mihaela Cibotaru
29/05/2023

Deja trei angajate ale Curții de Conturi (CC) o acuză pe Tatiana Vozian, cea care l-a denunțat, la începutul lunii aprilie, pe șeful instituției de avansuri sexuale, că ea le-ar intimida, teroriza și denigra. La rândul său, Tatiana Vozian își caută dreptatea în judecată.

Două dintre angajatele care au reacționat, spun că au participat în cadrul ședinței Comisiei de disciplină a CC, unde au raportat comportamentul abuziv al colegei lor, după care s-au pomenit cu cereri de chemare în judecată, în care Tatiana Vozian le cere să retragă declarațiile făcute în cadrul Comisiei. „Peste noapte, m-am pomenit cu un nou val de presiuni din partea „șefei de direcție generală”, prin care mi s-a înaintat o cerere prealabilă, în care mi se cerea să îmi retrag explicațiile depuse la Comisia de disciplină. Dar cum aș putea, dacă acesta e adevărul”, scrie Eugenia Paiu. Ea afirmă că în cadrul instituției mai multe femei au avut de suferit din cauza comportamentului agresiv al Tatianei Vozian.

 

„Cuvintele abuz, hărțuire, intimidare sunt cuvinte cu greutate, dat fiind faptul că denunță comportamente care pot fi sancționate penal în țara noastră. Folosirea unor astfel de cuvinte fără rost pun la mare îndoială în primul rând integritatea persoanei care le folosește”, spune Tatiana Vozian, în replică la acuzațiile aduse.

Ea a declarat pentru Anticorupție că are în prezent pe rol 8 procese de judecată – în unul cere anularea Ordinului de sancționare semnat de președintele CC, Marian Lupu și alte 7 procese contra colegelor, pentru defăimare și declarații calomnioase.

 

Potrivit Tatianei Vozian, una dintre colegele care a ieșit cu acuzații la adresa sa este și una dintre persoanele care a fost avansată în funcție după reorganizarea CC.

Scandalul la Curtea de Conturi a început în aprilie, când Tatiana Vozian l-a acuzat pe Marian Lupu, președintele instituției, că i-ar fi făcut avansuri sexuale. Din cauza că i-ar fi refuzat atenția, în privința ei a fost inițiată o anchetă de serviciu, ea fiind sancționată cu mustrare aspră. Curtea de Conturi susțină că acestea sunt „calomnii și insinuări”, iar Marian Lupu a spus că o va acționa în judecată pe subalterna sa pentru „calomnie și defăimare a conducătorului CCRM și, implicit, a instituției per ansamblu”. Ulterior, Tatiana Vozian, care activează în funcția de șefă a Direcției generale metodologie, planificare și raportare a declarat că, după restructurarea CC, ea a fost retrogradată, în timp ce subalternele sale, care au depus declarații minciunoase în privința sa, au fost avansate în funcții.  

Drept reacție la declarațiile Tatianei Vozian, CC spune că reorganizarea instituției a fost începută încă în august 2022, iar declarațiile privind retrogradarea sa „nu corespund adevărului”. După aprobarea noii structuri a instituției, din 6 direcții generale au fost create 3 direcții generale, respectiv la 5 angajați cu funcții de conducere, inclusiv Tatianei Vozian, li s-au oferit funcții mai mici. Totodată, două dintre subalternele ei nu au fost avansate în funcții. „O doamnă care deținea funcția de șef de direcție în cadrul direcției generale a obținut funcția de șef de direcție. A doua doamnă, care a deținut funcția de șef de direcție, a obținut funcția de șef adjunct de direcție”, scrie CC.

Mihaela Cibotaru
29/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii