UE va ajuta Republica Moldova să procure un radar mobil pentru supravegherea spațiului aerian

Mihaela Cibotaru
15/03/2023
EUobserver

Uniunea Europeană (UE) va aloca 40 de mln de euro pentru armata Republicii Moldova, cea mai mare parte a sumei fiind destinată procurării unui „radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acțiune", pentru ca Moldova să-și poată supraveghea spațiul aerian. Decizia a fost luată în legătură cu cazurile de încălcare a spațiului aerian al Moldovei de către rachetele rusești, lansate spre Ucraina.

Suma rămasă va fi cheltuită pentru procurarea vehiculelor tactice ușoare de mare mobilitate, vehiculelor de tip pick-up, stivuitoarelor, autobuzelor și camioanelor, precum și echipamentelor de comunicare și echipamentelor hardware și software anti-hacking.

Potrivit EUobserver, ajutorul va fi acordat în baza Memorandumului  UE din 13 martie curent. Banii vor fi alocați din Fondul European pentru Pace, un fond comun de 8 miliarde de euro, creat de țările UE, cea mai mare parte a căruia este cheltuită pentru Ucraina. Achizițiile pentru Moldova vor fi gestionate de Estonia, prin Centrul pentru Investiții în domeniul Apărării.

Memorandumul mai prevede că Germania, România, Marea Britanie și SUA vor ajuta Republica Moldova să-și consolideze forțele armate. Astfel, SUA posibil „își vor spori substanțial angajamentul în 2023” până la un nivel apropiat de asistența de 40 de mln de euro oferită de UE. Potrivit documentului, Republica Moldova intenționează să-și cumpere „un sistem radar de supraveghere aeriană”, suplimentar la cel oferit de UE.

EUobserver susține că, potrivit surselor UE, acordarea asistenței va fi discutată în decursul lunilor martie-aprilie și banii vor fi plătiți „destul de repede”.

În afară de amenințările militare, UE și SUA au subliniat avertismentele privind planurile Rusiei de a da lovitură de stat în Moldova, împotriva conducerii prooccidentale a țării, care au depus, în 2022, o cerere de aderare la UE. „În ultimele luni am văzut că Moldova a devenit tot mai frecvent o țintă pentru acțiunile maligne ale Rusiei - interferențe străine, dezinformare, atacuri hibride. Scopul acestor acțiuni este de a submina și destabiliza țara, de a submina guvernul și administrația pro-reformă, anticorupție și pro-UE din Moldova", citează EUobserver un purtător de cuvânt al serviciului de acțiune externă al UE. Oficialul european a făcut referință la informațiile șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, despre arestarea a 7 persoane, bănuite că sunt plătite de Rusia pentru a organiza acțiuni de destabilizare în masă și a altor 54 de persoane arestate în cadrul acțiunilor de protest. La fel, EUobserver scrie despre confiscarea a 220 mii de euro de la Partidul „Șor”, bani destinați pentru susținerea protestelor și interdicția aplicată pentru 182 de persoane de a intra în Moldova, după avertizările primite anterior de la SUA și Ucraina.

Anterior, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că o agresiune militară asupra Republicii Moldova este din ce în ce mai puțin probabilă, însă forțele care doresc destabilizarea situației în țară apelează la alte metode, cum sunt dezinformarea și știrile false. El a apreciat că rachetele rusești care survolează spațiul aerian al Moldovei sunt „efecte colaterale ale războiului în Ucraina” și sunt foarte periculoase, căci se produc în apropierea localităților și pot cauza incidente, inclusiv legate de traficul aerian, pot produce și pierderi umane. Ministrul moldovean al Apărării a spus că Republica Moldova are sisteme antiaeriene, însă acestea sunt vechi, iar țara, în prezent, nu dispune de surse financiare pentru procurarea sistemelor antiaeriene noi, care sunt extrem de costisitoare.

Mihaela Cibotaru
15/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii