Un ex-deputat cere guvernării să elimine înlesnirile pentru foștii șefi de stat: „Anual se cheltuie 10 milioane de lei”

Cornelia Cozonac
11/04/2022

Fostul deputat Iurie Reniță critică actuala guvernare pentru faptul că nu s-ar grăbi să adopte o lege prin care să elimine înlesnirile de care se bucure foștii șefi de stat, prim-miniștri și președinți de parlament. Un astfel de proiect de document a fost elaborat în legislativul anterior, scrie fostul deputat pe pagina sa de Facebook, precizând că argumentul în favoarea unei astfel de ințiative este că doar pentru trei foști conducători ai primelor instituții de stat înlesnirile acordate din bani publici ar însuma anual circa 10 milioane de lei.     

Foștii șefi de stat, de parlament și de guvern, beneficiază de anumite înlesniri din partea statului după expirarea mandatului. Acestea includ servicii de pază de corp și mașină de serviciu, servicii pentru care, așa cum spune fostul deputat Reniță, statul plătește anual sume de miloane din bugetul public. 

„Încă în 2019, împreună cu deputatul Lilian Carp, am elaborat și prezentat mai multe inițiative legislative pentru a anula orice facilități și înlesniri pentru ex-deținătorii celor 3 funcții în stat, pornind de la realitatea absolut firească că, odată cu finalizarea mandatului, iau sfârșit și privilegiile, indiferent de funcțiile deținute anterior. Ei bine, atunci la putere era camarila socialistă, nu era majoritate parlamentară, dar care sunt astăzi impedimentele pentru a adopta acele inițiative legislative: respectul față de Dodon pentru activitatea lui "prodigioasă și multilaterală întru binele poporului moldovenesc", pentru " Kuliok", Bahamas sau gratitudinea pentru înjositoarea lui "politică externă echilibrată", se întreabă fostul legislator.  

Ex-deputatul consideră că menținerea  în continuare a acestor beneficii și înlesniri în cel mai pauperizat stat din Europa, cu cei mai săraci și sărmani pensionari și cetățeni, „este un act de sfidare față de electoratul” care a votat pentru majoritatea parlamentară ”anume pentru a face dreptate, inclusiv pentru eliminarea (absolut nejustificată) a privilegiilor foștilor președinți de stat, președinți de parlament și prim-miniștri”.

 

Iurie Reniță a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2019 până în 2021, inițial pe listele Blocul ACUM, apoi în fracțiunea Platfomei Demnitate și Adevăr, pe care ulterior a părăsit-o. El a sesizat de mai multe ori organee de drept despre fapte de corupție comise de fostul președinte Igor Dodon, dar și deputați democrați și socialiști. Anterior activității din Parlament, Iurie Reniță a avut o carieră în diplmație, fiind ambasador al Republicii Moldova în mai multe țări. 

Cornelia Cozonac
11/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii