Un nou minister - al Energeticii // Victor Parlicov va conduce noul minister

Cornelia Cozonac
15/02/2023
Facebook

În noua garnitură guvernamentală, care urmează să fie anunțată joi, la ședința Parlamentului, se va regăsi un nou minister -  al Energeticii. Noua structură ministerială va fi condusă de Victor Parlicov, fost șef al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, au precizat pentru Anticoruptie.md surse apropiate Guvernului. Ministerul Energeticii va fi format în urma divizării Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, condus anteror de Andrei Spînu.  

Victor Parlicov a deținut funcția de Director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în perioada 2010-2014 și este membru de onoare al Asociației Regionale ai Reglementatorilor în Energie (ERRA).

În peste 20 ani de experiență a făcut consultanță în afaceri (industrie, agricultură, energetică) și activități de analiză / expertiză în domeniul politicilor publice, atât pentru autoritățile publice locale, cât și cele centrale, precum și pentru instituții internaționale.

În 2019 Victor Parlicov împreună cu un alt expert în energetică Sergiu Tofilat au ridicat datele dintr-o investigație jurnalistică a Centrului de Investigații Jurnalistice privind schemele derulate în domeniul energetic de fostul președinte Igor Dodon pe când era ministru al Economiei, au calculat pagubele aduse prin intermediarii din schemele cu energie și au cerut repetat procuraturii să pornească un dosar penal. Ancheta în dosarul numit „Energocom” a scos la iveală implicarea lui Dodon, așa cum relatam în investigația jurnalistică din 2008, dar și a fostului lider democrat, acum fugar, Vlad Plahotniuc. În 2022 dosarul a fost trimis în judecată, ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon este acuzat de depășirea atribuțiilor în interesul unui grup criminal. 

Echipa noului Guvern, pe care o formează Dorin Recean, candidatul promovat de Maia Sandu, va păstra în mare parte miniștrii din Guvernul condus de Natalia Gavriliță, dar vor fi și câțiva miniștri noi. Se așteaptă noi miniștri la Justiție, Finanțe, Educație și la Dezvoltarea Teritoriului.    

Guvernul condus de Natalia Gavriliță a demisionat la 10 februarie 2023. Investit la 6 august 2021, după ce PAS a obținut o victorie covârșitoare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulei 2021, Guvernul Gavriliță a activat timp de un an și jumătate în cea mai grea perioadă prin care a trecut Republica Moldova. În timpul guvernării în mandatul lui Gavrilița au avut loc mai multe remanieri ministeriale.    

Cornelia Cozonac
15/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii