Video // Complex rezidențial de lux, ridicat în Parcul „Valea Trandafirilor”. Arhitectul-șef al Capitalei: „Cu multe întrebări, dar acest teren a fost scos din hotarele parcului”

Anticoruptie.md
07/06/2017
Captură video: CIJM

Un bloc de locuințe cu opt niveluri din Parcul „Valea Trandafirilor”, construit în locul unei foste cafenele, este gata să primească viitorii locatari. Complexul rezidenţial de lux, cunoscut sub denumirea de High Park, a fost ridicat de Exfactor-Grup, firmă care a înălţat blocuri de locuinţe şi pentru judecători. Chiar dacă este înconjurat de copaci, iar lucrările s-au desfăşurat pe fundalul protestelor, funcționarii Primăriei Chișinău dau asigurări că imobilul a fost construit legal, după ce terenul a fost scos din hotarele parcului. Detaliile se conțin într-un documentar al Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.

Terenul din str. Tradafirilor 2/2, cu o suprafaţă de circa 19 ari, a ajuns în proprietate privată la sfârşitul anilor 1990, iar de atunci a fost vândut de câteva ori. Acum câţiva ani acest lot a aparţinut şi oamenilor de afaceri Călin şi Ina Vieru. Ulterior, ei i-au vândut terenul lui Vladimir Tonu, fondatorul firmei Exfactor-Grup. Acum, oficial, imobilul nu se află pe teritoriul parcului. În schimb, reprezentanţii companiei se laudă că acest complex rezidenţial este înconjurat de zonă verde din toate părţile.

„Nu înseamnă că peste tot unde cresc copaci este zonă verde. Zonele verzi au fost delimitate în 2004 printr-o hotărâre de Guvern. Niciun hotar dintre acestea nu a fost încălcat din 2004”, susține viceprimarul Nistor Grozavu, între timp cercetat penal

De aceeași părere este și Sergiu Borozan, arhitectul-şef al municipiului Chişinău. „Terenul dat nu intră în hotarele parcului, este delimitat. Cu multe întrebări, dar acest teren este scos din hotarele parcului. Abia prin 2010 sau 2011, prin hotărârea judecătorească au fost eliberate avizele permisive sau certificatele pentru autorizarea construcţiei şi proiectării. A fost un caz când am fost puşi în faţa faptului împlinit”, se justifică funcționarul. 

Iniţial, reprezenanţii firmei vorbeau că pe lângă apartamente, vor construi un restaurant, dar şi locuri de joacă pentru copii, lucru care, deocamdată, nu s-a întâmplat. Complexul rezidenţial este înconjurat cu un gard, iar la intrarea în curte se află o recepţie. Firma a scos apartamentele la vânzare cu un preţ de peste 1.000 de euro pentru fiecare metru pătrat. Aproape toate locuinţele au fost cumpărate, iar proprietarii fac ultimele lucrări înainte să se mute în casă nouă. „Preţul variază de la 1.100 la 1.150 de euro. Au rămas apartamente doar cu trei şi patru odăi. Cel mai mic are 182 de metri pătraţi”, a detaliat unul dintre agenții firmei imobiliare care vinde locuințele.

Vladimir Tonu, fondatorul Exfactor-Grup, susține că firma intenționa, conform planului general, să amenajeze o sală de lectură publică în zonă, în locul unui veceu public aflat în stare proastă. „De trei ani depunem continuu demersuri către Primărie și Consiliul Municipal Chişinău prin care ne angajăm să luăm asupra noastră toate responsabilitățile pe partea financiară, în tot ceea ce ține de reconstrucție, amenajare, canalizare, înverzire, ordine etc. Nimeni nu vrea nimic. Fac trimitere la niște prostii. Noi nu am renunțat însă la idee. Vrem în continuare să participăm la dezvoltarea parcului”, ne-a declarat omul de afaceri. 

Parcul „Valea Trandafirilor” este una dintre cele mai afectate zone verzi din Capitală unde companii private au tăiat copacii și au ridicat hoteluri, restaurante sau blocuri de locuinţe utilizând diferite scheme. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au identificat zeci de cazuri și au prezentat câteva dintre acestea într-un documentar video

Anticoruptie.md
07/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii