VIDEO // Platforma DA, PAS și PUN protestează la CEC în legătură cu numărul mic de secții de votare pentru diasporă

Cornelia Cozonac
07/06/2021
CIJM

Platforma DA, PAS și PUN, toți trei concurenți electorali în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, protestează în fața sediului Comisiai Electorale Centrale în legătură cu decizia de a deschide în străinătate doar 139 de secții de votare la scrutinul parlamentar. Duminică, o altă formațiune politică, cea a lui Renato Usatâi, a anunțat că a contestat în instanță decizia CEC.   

„Diaspora a fost din nou nedreptățită. CEC a redus numărul secțiilor de vot din diaspora, dar adaugă două secții în Transnistria. Altfel de instituții trebuiau să vegheze la buna desfășurare a acestor alegeri. Să ne mobilizăm exemplar și să dăm o lovitură de grație acestei majorități toxice care poartă interese străine și calcă în picioare democrația. Este un semn de disperare al acestei majorități toxice” , a declarat  liderul Platformei DA, Andrei Năstase. 

„Comisia Electorală Centrală a adoptat totuși propunerea lui Maxim Lebedinschi și, respectiv, pentru diasporă se propun doar 139 de secții de votare. ”Eroii” dodoniști ai zilei care au sfidat legea într-un mod atât de obraznic sunt: Maxim Lebedinschi, Vadim Filipov, Vasile Gafton, Veaceslav Agrigoroaie și Andrei Volentir. Vom contesta hotărârea vădit ilegală în justiție. De asemenea, examinez posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi. Încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acțiuni. În același timp, această hotărâre este primul pas în direcția fraudării alegerilor. Iar fraudării trebuie să ne opunem. Și ne vom opune”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. 

 

„Sunt și eu membru al diasporei de peste 15 ani. M-am întors acasă și am investit în R. Moldova. Diaspora este forța financiară și intelectuală a Moldovei. Forța care poate schimba fața țării noastre. Fiecare dintre noi are cel puțin un membru al familiei peste hotare. Noi suntem o forță care va aduce schimbarea în țară. Noi suntem diaspora, inima și sufletul diasporei”, a declarat  Andrei Dînga, membru al diasporei.  

„Votul cetățenilor este garantat de lege. Vă rugăm frumos, dragi membri CEC, să citiți legea și nu vă bateți joc de oamenii care au plecat din țară din cauza sărăciei. Jos corupția. Noi suntem un corp unic și trebuie să fim mereu împreună. Cerem să fie revăzută decizia CEC. Diaspora-i cu noi!”, a spus Galina Sajin. 

„Eu sunt o părticică a diasporei Italiei. Am plecat pe un an, maxim pe trei, dar copiii mi-au crescut acolo. Am venit să reprezint diaspora noastră. În nordul Italiei suntem 15.000 de moldoveni și avem la moment doar o secție de vot. Lumea se deplasează la zeci și sute de kilometri ca să voteze. Cerem CEC să-și revizuiască decizia”, a declarat  Maria Efros, reprezentantă a diasporei din Veneția.

Și președinta Maia Sandu a calificat drept „batjocură” decizia Comisiei Electorale Centrale. „Somez CEC să-și revadă imediat decizia - să respecte legea și să asigure dreptul la vot”, a declarat Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.

Cifra decisă de CEC este mai mică decât cea propusă de Ministerul de Externe - 190, și chiar decât intenția inițială a CEC  - 162 de secții de votare în străinătate.

 

 

Cornelia Cozonac
07/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii