VIDEO//Oficialii europeni își exprimă la unison sprijinul pentru Republica Moldova. Primele mesaje, transmise cu o săptămână înainte de Summit-ul CPE

Tatiana Gherța
24/05/2023
colaj CIJM

Oficialii europeni au pregătit și transmis un preambul înainte de participarea la Summit-ul Comunității Politice Europene care se va desfășura săptămâna viitoare în Republica Moldova. „Moldova, te afli între prieteni, nu ești singură!”, „Uniunea Europeană este cu voi!” și „Viitorul nostru este împreună!”, sunt doar câteva dintre mesajele transmise de liderii europeni. Fiecare a exprimat în mod repetat susținerea pentru Republica Moldova și pentru intențiile ei de integrare europeană.  

Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, a evidențiat în alocuțiunea sa importanța Summit-ului și receptivitatea de participare pe care au anunțat-o 50 de lideri europeni. Potrivit oficialului, aceasta este dovada că Moldova nu este singură. 

„În data de 1 iunie Moldova va fi inima Europei. Veți deschide ușile țării dumnevoastre frumoase pentru 50 de lideri europeni, 50 de prieteni ai Moldovei. Acesta este un moment istoric pentru țara voastră și pentru poporul acestei țări. Este un simbol puternic al unui continent care vă susține, un simbol puternic al drumului vostru spre familia noastră europeană. Moldova, te afli între prieteni. Moldova, nu ești singură”, a spus Michel.

Despre susținerea reformelor inițiate de Republica Moldova în vederea alinierii la standardele europene a vorbit și președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen. 

„Uniunea Europeană este alături de Moldova. Susținem securitatea voastră energetică. Stabilitatea voastră economică. Susținem reformele voastre în calea spre familia noastră europeană. Moldova nu este singură. Uniunea Europeană este cu voi”, a fost mesajul președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen. 

 

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, după ce a menționat în fața mulțimii adunate la Adunarea Națională Moldova Europeană că Moldova este Europa a continuat narațiunea dedicată Summit-ului Comunității Politice Europene cu evidențierea curajului Republcii Moldovoa în fața intimidării venite din partea Rusiei. 

„Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova. Este alături de conducerea țării și de cetățenii acesteia. Susține alegerea pro-europeană. Moldovenii se pot mândri cu acest curaj de care au dat dovadă, ținând piept intimidării Rusiei. Ei se pot mândri cu solidaritatea față de Ucraina. Parlamentul European va fi mereu pentru Moldova un prieten adevărat, un aliat. Pentru că noi nu avem nicio îndoială – viitorul nostru este împreună. Moldova nu este singură!”, spune președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Suita de mesaje a fost deschisă de președintele francez, Emmanuel Macron, care a și inițiat Comunitatea Politică Europeană cu scopul, așa cum a menționat și în declarație, de a aduna toți liderii pentru a lua decizii și construi o Europă mai puternică și unită. 

„Vin cu un mesaj scurt pentru a vă spune că pe 1 iunie vom fi în Moldova la cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. În Moldova vom discuta despre energie, migrație, securitate, infrastructură, apărare, geopolitică, pentru că împărțim același continent. Acum un an am propus crearea Comunității Politice Europene, deoarece sunt sigur că avem nevoie de acest forum pentru a aduna toți liderii, ca să oferim un cadru nou continentului nostru, să decidem pentru noi înșine și să construim o Europă mai puternică și mai unită. La 1 iunie vom discuta toate aceste subiecte, vom avea întruniri foarte importante și sper că vom lua decizii importante pentru ziua de azi, dar și pentru viitorul nostru comun”, a spus Macron.

Precizăm că, 46 de lideri europeni au confirmat, până miercuri, prezența la Summit-ul Comunității Politice Europene, care va avea loc în Republica Moldova pe 1 iunie. În zilele următoare, Guvernul așteaptă și alte confirmări și, în scurt timp, vom cunoaște lista finală de participanți. Oficialii străini se vor întruni la în Bulboaca, la Castelul Mimi.

Tatiana Gherța
24/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii