Voturi suficiente pentru suspendarea a doi procurori, dar insuficiente în cazul procurorei Miradolina Șușițcaia

Tatiana Gherța
15/11/2023
CIJM

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au admis în cadrul ședinței de miercuri, 15 noiembrie, demersurile privind suspendarea din funcție a doi procurori. Este vorba de procurorul în Procuratura raionului Orhei, Vadim Machidon și procurorul în cadrul Procuraturii raionului Călărași, Vladimir Martea. În ordinea de zi se regăsea și demersul de suspendare din funcție a procurorei Miradolina Șușițcaia, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu, doar că examinarea acestuia a fost amânată pentru o altă ședință. 

Membrii CSP au avut de examinat în cadrul ședinței 15 subiecte, dintre care unul privind desemnarea interimarilor la funcțiile de adjunct al procurorului – șef al procuraturii municipiului Chișinău (adjunct interimar al Oficiului Principal și șef interimar al Oficiului Rîșcani), a fost exclus la începutul ședinței. Printre acestea s-au regăsit și patru demersuri de suspendare din funcție a procurorilor.

Procurorul Vadim Machidon și procurorul Vladimir Martea au fost suspendați din funcție, întrucât în cazul acestora demersurile au fost admise. În cazul procurorului de la Ungheni, Dumitru Triboi, implicat în accidentul de la Bahmut, soldat cu patru morți, demersul de suspendare a fost respins de către membrii CSP

Cu doar câteva minute înainte de examinarea demersului depus pe numele procurorei Mirandolina Șușițcaia, raportorul, membrul CSP Constantin Șușu, a anunțat că este nevoit să părăsească ședința și că nu va putea să prezinte online chestiunea. Deși subiectul urma să fie discutat, membrul Eduard Varzar a anunțat că se abține de la examinarea subiectului, rămânând doar 8 membri. În acest fel, demersul urmează să fie inclus în agendă în cadrul unei alte ședințe. 

Menționăm că examinarea demersului privind suspendarea din funcție a Mirandolinei Suşiţcaia, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu, a fost amânată de nenumărate ori.  Demersul a fost formulat încă de ex-procurorul general interimar, Dumitru Robu. Acesta a solicitat măsura pe durata desfăşurării urmăririi penale. Sușițcaia a intrat în vizorul oamenilor legii în urma anchetelor Centrului de Investigații Jurnalistice, care au deconspirat implicarea sa în dosarul Laundromat și legăturile cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

În 2021, Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv şi dosarul Laundromatului rusesc.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat anul trecut o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a îngropat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Peste câteva zile, reporterii de la portalul Deschide.md au surprins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.

Mihail Gofman ar fi cel care a propus amendamentul la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ce ar fi servit drept paravan legal pentru spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, schemă organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

 

Tatiana Gherța
15/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii