17 persoane învinuite în dosarul licitaţiilor trucate în Educaţie rămân în arest

Anticoruptie.md
06/12/2016
Persoane arestate la Judecătoria sectorului Buiucani. Foto: Realitatea.md

Cele 17 persoane învinuite în dosarul licitaţiilor trucate în Educaţie, rămân în arest preventiv. 14 învinuiți au fost plasați în Penitenciarul 13, iar trei - în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău marți, 6 decembrie, după ce avocaţii arestaţilor au contestat încheierile judecătorilor instanţei de la Buiucani, care a decis anterior arestarea preventivă a învinuiţilor pe un termen de la 20 la 30 de zile.

La sfârșitul lunii octombrie, procurorii și ofițerii Anticorupție au anunțat despre reținerea a 17 funcționari publici și reprezentanți ai agenților economici în dosarul licitațiilor trucate cu produse alimentare la școlile și grădinițele din Capitală, în total fiind bănuite 23 de persoane. Reprezentanții CNA au explicat că trucarea licitațiilor a avut loc prin aranjarea condițiilor de concurs pentru un anumit agent economic, participarea diferitor firme care în realitate erau gestionate de aceeași persoană sau oferirea de informații contra plată despre celelalte oferte prezentate. Suma mitei era de până la 10.000 de lei.

Oamenii legii au prezentat interceptări din care reiese că o parte din produsele livrate erau alterate. 

Printre cei plasați în arest se numără contabilii şefi din cadrul DETS Râşcani şi DETS Centru, precum şi jurista DETS Buiucani au fost plasaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Pe numele juristului Policlinicii din oraşul Hânceşti a fost eliberat un mandat de arestare pe un termen de 25 de zile, iar pe cel al juristului DETS Buiucani - 30 de zile de arest. În cazul şefului Secţiei alimentare de la Ministerul Apărării mandatul de arestare este de 20 de zile. Directorul și șeful adjunct al DETS Râşcani se vor afla după gratii timp de 30 de zile, iar şeful grupului alimentar DETS Buiucani - 25 de zile.  Administratorul firmei Lovis Agro va sta în arest 30 de zile, directorul firmei Crinic Grup - 30 de zile, un alt agent economic - 20 de zile, iar angajata unei alte companii - 25 de zile. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă privind câștigătorii licitațiilor pentru livrarea produselor alimentare în școli și grădinițe. Din investigație aflați detalii și despre oamenii de afaceri vizați în acest dosar.

Anticoruptie.md
06/12/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii