Doc // Nereguli la cumpărarea alimentelor pentru grădinițele din Capitală: prețurile plătite pentru aceleași produse, diferite de la un sector la altul. Copiii mănâncă prea multă pâine și paste, dar mai puțin carne și pește

Anticoruptie.md
19/12/2016
Ședința Primăriei Chișinău la care a fost audiat raportul. Foto: CIJM

Diferența de preț achitată de direcțiile educație, tineret și sport din cele cinci sectoare ale Capitalei pentru aceleași produse cu care sunt hrăniți copiii în grădinițe este substanțială. Chiar și cea mai superficială analiză a prețurilor și produselor, cumpărate în cadrul licitațiilor, denotă mai multe probleme, a constatat Comisia de anchetă privind organizarea achizițiilor publice pentru asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din municipiul Chişinău. 

Comisia de anchetă a fost instituită în cadrul Primăriei Chișinău la scurt timp după ce procurorii Anticorupție au reținut mai mulți funcționari publici în dosarul licitațiilor trucate cu alimente alterate în școlile și grădinițele din Capitală. Președintele Comisiei, Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate, a prezentat rezultatele anchetei în cadrul ședinței Primăriei de luni, 19 decembrie.   

Date prezentate la ședința Primăriei. Foto: CIJM

De exemplu, membrii Comisiei au constatat că în timp ce autoritățile din sectorul Ciocana cumpărau un kilogram de brânză cu cheag tare cu 46 de lei, cele din sectorul Râșcani plăteau aproape 85 de lei pentru același produs. Un kilogram de smântână, în sectorul Centru era cumpărat cu 22 de lei, iar la Buiucani - cu 46 de lei. Dacă funcționarii de la Ciocana cumpărau merele cu aproape patru lei, cei din sectorul Buiucani dădeau aproape 15 lei.

Și la carne și pește, diferența de preț a variat de la sector la sector. Pentru un kilogram de carne de găină, funcționarii din sectorul Ciocana au plătit 25 de lei, în sectorul Râșcani prețul s-a ridicat la aproape 40 de lei. Tot la Ciocana, pentru un kilogram de pește s-a plătit 34 de lei, iar la Râșcani - 54 de lei. 

„Pentru alimentarea gratuită a copiilor în grădinițe, normativele financiare în anul curent, stabilite de Ministerul Finanțelor, variază de la 6 lei la 18,65 lei, în funcție de programul de activitate al grădiniței. Din aceste sume, statul acoperă 2/3, iar 1/3 este achitată de părinți. Spre regret, normele fiziologice/naturale de hrană, stabilite de Ministerul Sănătății, nu se respectă nicăieri. Datele cercetărilor realizate la nivel de țară pot fi sugestive și pentru Chișinău, cu o ușoară îmbunătățire. Analiza principalelor produse consumate de copiii din instituțiile preșcolare arată că în alimentația lor predomină pâinea, pastele, produsele de patiserie și uleiul – toate în proporție de peste 100%, acestea fiind mai ieftine. Mai puțin se procură pește (59,1%), ouă (62,5%), brânză și cașcaval (68,2%), lapte (70,7%), carne (79%), unt (83,8%), legume (85,6%) și fructe proaspete (86,2%). Din discuție cu managerii instituțiilor de educație timpurie, am constatat că normele financiare de alimentație stabilite nu acoperă normele fiziologice”, se arată în raportul grupului de lucru.

Totodată, potrivit raportului, membrii Comisiei de anchetă au depistat că mai mulți angajați publici au aranjat licitațiile, favorizând anumiți agenți economici. În context, Comisia subliniază că la licitații participau mai mulți agenți economici, dar care erau administrați de aceeași persoană fizică, iar condițiile de participare erau aranjate în așa fel încât acești agenți economici erau favorizați. „O altă problemă pe care o putem deduce este managementul defectuos în procesul de organizare al licitațiilor sau incapacitatea unor șefi de direcții din sectoare de a schimba lucrurile. Observăm, prin documentele care ne-au fost puse la dispoziție, că în unele sectoare deja de mulți ani participă și câștigă aceiași agenți economici. Alt fapt constatat din documente este că unul și același produs, la același agent economic, are preț diferit de la un sector la altul”, a mai constatat Comisia.

În urma raportului, în privinţa mai multor responsabili, șefi ai Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, precum şi a celor din cadrul direcţiilor educaţie de sector, ar urma să fie aplicate sancţiuni, inclusiv vor fi demişi din funcţiile deţinute. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Chișinău, lista persoanelor sancţionate, precum şi sancţiunile aplicate, va fi făcută publică mai târziu.  

Anticoruptie.md
19/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii