Ministerul Apărării a cumpărat bilete de avion de 2 milioane de lei. Cât a plătit SIS pentru servicii de transport aerian

Anastasia Nani
06/03/2017
Aeroportul Internaţional Chişinău. Foto: CIJM

Ministerul Apărării a cumpărat, în februarie 2017, servicii de transport aerian de pasageri în valoare de aproape două milioane de lei. La licitaţie au participat patru companii, iar învingătoare a fost desemnată Voiaj Internaţional & Co SRL, potrivit bazei de date a Agenţiei Achiziţii Publice.  

Achiziţia a fost făcută de Departamentul Dotări al Ministerului Apărării. „Majoritatea zborurilor sunt acoperite de parteneri externi, adică ţări cu care Republica Moldova are încheiate acorduri de colaborare. Nu sunt sume din bugetul de stat. Este vorba despre deplasări ale militarilor din cadrul Armatei Naţionale în diferite state la ateliere, instruiri etc”, ne-a spus colonelul Sergiu Voinu.  

Tot în februarie 2017, de la aceeaşi companie a cumpărat bilete de avion în valoare de circa 400.000 de lei şi Centrul Proiecte Internaţionale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La licitaţie au participat trei companii.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a contractat de la Voiaj Internaţional & Co SRL servicii de transport aerian de pasageri pentru 2017 în valoare de 700.000 de lei. În acest caz, la concursul de achiziţii, făcut public pe pagina oficială a SIS, a participat doar această firmă. 

Voiaj Internaţional & Co SRL este fondată de Sapin-Exim SRL ai cărei fondatori sunt Nelli Tărîţă, Ana Ţopa şi Valerian Verstiuc. Ambele companii au sediul pe bd. Negruzzi.

tender.gov.md

 

Anterior, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a relatat în cadrul unei anchete că, în ultimii doi ani, SIS a cheltuit câteva milioane de lei pentru diferite servicii și bunuri. Aproape jumătate dintre contracte au fost negociate direct cu întreprinderile, fără să fie organizate proceduri de achiziții publice. O bună parte au vizat deservirea delegațiilor oficiale din străinătate. De exemplu, în 2015 și 2016 SIS a cheltuit pentru 14 localuri - restaurante și cele mai mari vinării din țară - circa 600.000 de lei. Reprezentanții instituției susțin că nu au desfășurat licitații publice pentru a nu divulga informațiile „privind intențiile şi mecanismul de cooperare al SIS cu partenerii externi”. Din acelaşi motiv, conducerea SIS a refuzat să spună cine au fost membrii delegaţiilor. De cealaltă parte, unii experți atenționează că contractele semnate de către SIS nu se regăsesc în lista de excepții a Legii privind achizițiile publice și că instituţia ar trebui să se conformeze prevederilor pentru a asigura transparența. 

Anastasia Nani
06/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii