Bilanț în dosarul licitațiilor trucate: 16 arestați și percheziții cu sute de mii de euro în numerar

Anticoruptie.md
11/04/2015
Foto: tribuna.md

Magistrații Judecătoriei Buiucani din Capitală au eliberat vineri, 10 aprilie, 16 mandate de arest pe numele celor reținuți în dosarul licitațiilor trucate din Sănătate. Zece persoane, printre care și ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, au rămas în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA), iar șase au fost trimiși acasă, unde vor fi ținuți în arest.

Andrei Usatîi urmează să se stea în izolatorul CNA 25 de zile, la fel ca și Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgență. Tot aici se vor afla Constantin Avasiloaie, director-adjunct al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală – 30 de zile, Victor Donea – șef de secţie la Agenţia Medicamentului și Dispozitivelor Medicale -  30 de zile, Alexandru Coman, directorul Agenţiei Medicamentului și Dispozitivelor Medicale – 20 de zile, Serghei Ţurcanu, vicedirector al Departamentului Instituții Penitenciare – zece zile. Și omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, reținut în acest dosar, ar trebui să stea în izolator pentru 30 de zile. Businessmaul a ajuns însă la spital după ce a invocat motive de sănătate. Potrivit reprezentanților CNA, acesta a fost internat în Spitalul de Neurochirurgie după ce a fost consultat de medici de la Spitalul de Urgență, dar și de o echipă de doctori specialiști în Neurochirurgie.

În arest la domiciliu se vor afla Andrei Testimițanu, directorul Centrului de Diagnosticare Medicală – 20 de zile, Vitalie Moscalu, directorul Institutului de Cardiologie – 25 de zile, Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic – 30 de zile, Victor Volovei, directorul UCIMP din cadrul Ministerului Sănătăţii –  25 de zile, Liviu Vovc, prim-vicedirector al Spitalului de Urgenţă – 30 de zile.

Toate cele 16 decizii ale judecătorilor de la Buiucani pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău.

Ca și ommul de afaceri Tudor Ceaicovschi, directorul Spitalului de la Cahul, șeful Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, prim-vicedirectorul Spitalului de Urgență, directorul UCIMP din cadrul Ministerului Sănătăţii au invocat motive de sănătate și au fost internați.

Între timp, ofițerii Centrului au efectuat percheziții la mai multe bănci din Capitală. Oamenii legii au anunțat că au depistat, în total, în casetele de depozit ce ar aparaţine unor persoane reținute în acest dosar  sume de 190.800 de euro, 51.200 de dolari, 60.000 de lei, toate în numerar. Banii au fost anexați la materialele dosarului.

Cazul a ajuns în vizorul structurilor europene. ”Sperăm că dosarele vor fi investigate până la capăt şi deferite justiţiei, iar politicienii ar trebui să evite comentariile pe marginea anchetelor de corupţie, deoarece este prerogativa exclusivă a autorităţii judecătoreşti să examineze fondul cauzelor. Aceasta este piatra de temelie a unui stat de drept, de aceea facem un apel la autorităţile Republicii Moldova să se abţină de la imixtiuni în procesul investigaţiilor în derulare ce vizează cazuri de corupţie la nivel înalt, inclusiv de la exercitarea presiunilor asupra ofiţerilor de urmărire penală, procurorilor şi judecătorilor. Chemăm autorităţile să asigure un proces judiciar echitabil şi transparent liber de orice presiune politică sau de alt gen”, a declarat Wicher Slagter, şeful Secţiei politică și economică a Delegaţiei UE din Republica Moldova, la o întrevedere cu Viorel Chetraru, directorul Centrului.

Anticoruptie.md
11/04/2015
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii