DOC// Cum l-a scos ANI basma curată pe adjunctul procurorului general, Ruslan Popov: Casa de milioane, trecută cu vederea, iar afacerea înregistrată pe numele părinţilor, lăsată Fiscului

Julieta Saviţchi
11/10/2021

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) nu a găsit discrepanţe în declaraţiile de avere semnate de procurorul Ruslan Popov şi a dispus încetarea procedurii de control după 20 de luni de verificări. Inspectorul ANI a trecut cu vederea casa de lux a procurorului pe care nu a declarat-o până în 2015, a justificat împrumuturile din partea socrilor, iar afacerea de milioane din agricultură înregistrată pe numele tatălui său a lăsat-o pe seama Fiscului.

În Actul de constatare semnat la 30 septembrie 2019 de către inspectorul superior de integritate, Andrian Fetescu, se arată că în perioada 2012–2020 veniturile familiei Popov depăşesc cu aproape patru milioane de lei valoarea averii. Inspectorul de integritate nu face nicio referinţă la casa de peste 200 de metri pătraţi a procurorului, dată în exploatare în 2006, pe care a început să o declare în 2015 la preţul de 111.753 de lei.

Inspectoratul de integritate a trecut la categoria venituri împrumuturile de zeci de mii de euro luate de la socri şi a găsit relevantă justificarea lui Ruslan Popov că soacra l-a împrumutat după ce şi-a vândut averea în Ucraina şi a reuşit să-şi construiască o gospodărie şi să-şi asigure un trai decent lângă casa ginerului.

Inspectorul Fetescu nu a solicitat explicaţii privind afacerea pomicolă şi a frigiderului pentru fructe, construit într-un timp record, înregistrate pe numele tatălui lui Ruslan Popov, un pensionar care a dus un trai modest, lucrând întreaga viaţă ca muncitor de rând.

Inspectorul de integritate a motivat că verificarea averii tatălui procurorului nu ţine de competenţa sa, iar controlul provenienţei banilor investiţi în afacere ţine de competenţa Inspectoratului Fiscal.

Totuşi, inspectorul de integritate a descoperit şi două erori la completarea declaraţiilor de avere de către Ruslan Popov pe care urmează să le corecteze în termen de 30 de zile. Este vorba despre indicarea incorectă a împrumutului de 125.000 de lei pe care l-a primit fiul mai mare al procurorului de la bunica sa şi nedeclararea unei donaţii de 100 de dolari primită de acesta de la o rudă din SUA.

Ruslan Popov a fost reţinut, sâmbătă, şi plasat în arest preventiv pentru 72 de ore. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că Popov este urmărit penal de Procuratura Anticorupție pentru îmbogățire ilicită. Robu a mai spus că dosarul a fost pornit ca rezultat al analizei informațiilor apărute în cadrul investigațiilor jurnalistice și probelor acumulate pe caz.

Anul trecut, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat o serie de anchete despre averea şi presupusele afaceri camuflate ale lui Ruslan Popov. Reporterii au descris  afacerea din agricultură a procurorului, afacere înreghistrată pe numele tatălui său, un frigider pentru păstrarea fructelor, locuinţa şi maşinile de lux. 

Amintim că portalul Anticorupție.md a publicat anterior o anchetă despre averea lui Ruslan Popov, inclusiv despre casa cu trei niveluri, evaluate de experți la cel puțin două milioane de lei, pe care omul legii a trecut-o în declarația de avere și interese personale la prețul de 111.000 de lei. În anchetă se mai arăta că, în 2014, Popov le-a donat socrilor un teren pe care aceștea și-ar fi construit în scurt timp un imobil de peste 160 de metri pătrați. În declarația de avere pentru 2018,  Ruslan Popov a declarat că, în 2014, a împrumutat de la socrul său 10.000 euro, iar peste doi ani, 50.000 de euro de la soacra sa, datorii pe care s-a obligat să le achite timp de 20 de ani. Doar că Ion Oprea a decedat câțiva ani în urmă.

A doua zi după publicarea anchetei, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care se arăta că Ruslan Popov insistă asupra faptului că proprietățile vizate în articol, cu excepția casei de locuit și automobilelor Hyundai Santa Fe, nu-i aparțin lui, ci părinților, împreună cu familia fratelui, anumite contribuții având și socrii săi. Potrivit documentului, procurorul general-adjunct insista că averea sa se datorează socrilor săi din Ucraina, care s-au mutat cu traiul în Mileștii Mici cu câțiva ani în urmă.

Jurnaliştii de la Centru au găsit în satul Utkonosovka din Ucraina casa părintească a soţiei lui Ruslan Popov, după ce acesta a declarat public că a fost ajutat de socri. Jurnaliştii au aflat că soacra lui Popov a dus un trai modest, şi-a vândut gospodăria cu 18.000 de euro şi nu a avut bani ca, pe lângă casa pe care a cumpărat-o în Mileştii Mici, să îl mai ajute financiar şi pe ginerele procuror.

La 23 ianuarie 2020, la o zi de la publicarea anchetei despre averea lui Popov, procurorul general Alexandr Stoianoglo a cerut Autorității Naționale de Integritate să verifice averea adjunctului său, Ruslan Popov.

Procuratura Generală a anunțat că Stoianoglo a luat această decizie chiar la solicitarea lui Ruslan Popov, care, la rândul său, a calificat că informațiile despre el sunt denigratoare și atentează la onoarea dânsului și a familiei sale şi a acţionat în judecată Centrul de Investigaţii Jurnalistice. Procesul împotriva Centrului de Investigații Jurnalistice este în prezent pe rol la prima instanță. 

Anticoruptie.md a scris că Autoritatea Națională de Integritate a început să verifice averea procurorului general adjunct, Ruslan Popov, cu aproape trei săptămâni înainte ca procuratura Generală să solicite inițierea unui control. ANI a fost sesizată inițial de către Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției  (CAPC). 

„Deși toată viața a primit salariu de bugetar, un actual adjunct al procurorului general a fost contrazis de experți, care i-au evaluat unele bunuri declarate de acesta și care s-ar ridica, de fapt, la cifra de 2 milioane de lei pentru casa sa din Mileștii Mici. Pe lângă aceste bănuieli de eludare a legii, demnitarul mai are întrebări legate de integritatea și sinceritatea sa: a obținut două apartamente la preț preferențial (!) acordate procurorilor. Ambele au ajuns ulterior în proprietatea rudelor lui apropiate - tatăl și verișorul acestuia. Și, tot din salariul de bugetar, aparent, familia acestuia deține în proprietate două automobile care ar atinge suma de peste 460.000 de lei. Totuși, demnitarul s-ar fi îngrijit de justificarea averii lui: s-ar fi acoperit cu împrumuturi pe termen lung fără dobândă, luate de la persoanele apropiate”, menșiona atunci CAPC.

ANI a declarat anterior că verificările în privința lui Ruslan Popov durează pe motiv că „acțiunile de verificare sunt complexe şi necesită timp”.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Julieta Saviţchi
11/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii