Dosarul contrabandei cu valută la Leușeni // Procurorii lucrează la identificarea organizatorilor

Julieta Savițchi
30/06/2020

La o lună după ce a fost trimis pe banca acuzaților primul învinuit în dosarul contrabandei cu 1,6 milioane de euro la Leușeni, șoferul TIR-lui, procurorii nu mai au persoane învinuite pe acest caz. Adriano Dulghier, pretinsul milionar care s-a declarat proprietarul banilor, continuă să aibă statut de bănuit și să fie cercetat în libertate.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Ion Caracuian, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), a comunicat că în prezent oamenii legii lucrează „cu proprietarii banilor, dar și cu organizatorii contrabandei”.

Șeful de la PCCOCS a precizat că sunt mai multe persoane bănuite în dosarul respectiv, dar este prematur să ofere informații. „Este om trimis în judecată, sunt banii. În rest, lucrăm”, a declarat Caracuian.

Amintim că lotul cu valută în sumă de peste 1,5 milioane de euro a fost depistat în cabina unui tir la punctul vamal Leușeni la 18 aprilie. Ulterior, oamenii legii au depistat încă 50 de mii de euro, după ce autocamionul a fost supus percheziției repetate, a fost dezasamblat torpedoul și a fost descoperit încă un lot de bancnote.

Totodată, ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal au descoperit peste 80 de tone de ambalaje pentru țigări în urma perchezițiilor efectuate în dosarul penal respectiv.

La aproape o lună de la depistarea banilor, Adriano Dulgher, un tânăr milionar din Londra cu origini basarabene, s-a autodenunțat că este proprietarul celor 1,6 milioane de euro.

După ce a fost audiat de procurori, Adriano Dulgher a făcut declarații pentru postul de televiziune PRO TV Chișinău. Acesta a spus că banii proveneau dintr-o afacere din Africa și intenționa să-i investească în agricultură, în extinderea unui frigider pentru fructe. Afaceristul a mai declarat că intenționa să declare banii, dar nu a putut să ajungă la timp din cauza restricțiilor impuse în legătură cu pandemia de Covid-19. Întrebat de ce nu a transferat banii prin sistemul bancar, Dulgher a răspuns că așa a găsit el de cuviință.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat o anchetă în care s-a constatat că Adriano Dulgher este nepotul unui fost traficant de ființe umane și împreună cu unchiul său a mai fost implicat în scheme de spălare a banilor.

Julieta Savițchi
30/06/2020

Comentarii