Interpol a blocat căutarea lui Cavcaliuc. PCCOCS explică ce se întâmplă cu solicitarea de extrădare a fostului șef adjuct al Inspectoratului General al Poliției

Ilie Gulca
19/01/2022
Gheorghe Cavcaliuc. Foto: tribuna.md

Biroul Interpol din Lyon a acceptat, în decembrie 2021, solicitarea Biroului Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe Gheorghe Cavcaliuc, pentru arestare și extrădare, doar că procedura a fost blocată din cauza că autoritățile britanice solicită probe suplimentare.

„Pe 17 ianuarie 2022, Procuratura a fost informată prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău despre blocarea căutării învinuitului (Gheorghe Cavcaliuc), fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol – [Este strict interzis Organizației să întreprindă orice intervenție sau activități cu caracter politic, militar, religios sau rasial], se menționează într-un comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale.   

Autoritățile moldovenești au remis o cerere de comisie rogatorie către autoritățile din Marea Britanie – procedură utilizată pentru administrarea unor dovezi de o altă instanţă decât aceea care judecă fondul litigiului.

Gherghe Cvacaliuc, președintele PACE și fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: huliganism comis de două sau mai multe persoane și chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor. 

Solicitarea de extrădare a lui Cavcaliuc are la bază statutul de învinuit al lui Cavcaliuc în dosarul deshis pentru faptul că membri ai PACE, filiala Sângerei, formațiune condusă de fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, l-au stropit pe față cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru. 

Cavcaliuc a refuzat public să se prezinte la Procuratura Sângerei în dosarul verde de briliant. El a cerut recuzarea întregului corp de procurori, în special a Ludmilei Zaharia cu care ar fi „în conflict de interes”. Un alt motiv invocat de omul politic este aflarea în concediu a avocatului său.

În plus, pentru a obține extrădarea lui Cavcaliuc, oamenii legii au solicitat înaintarea acuzării lui Gheorghe Cavcaliuc în dosarul penal în care victime ale infracțiunii sunt cetățenii Gheorghe Petic (înscenarea violului) și Ruslan Verbițchi (înscenarea transportării ilegale a cartușelor Kalașnikov).

În vara lui 2018, învinuiții au regizat plasarea într-un ascunziș al mașinii unui cetățean moldovean zeci de cartușe pentru pistolul-mitralieră „Kalașnikov”, înainte ca Ruslan Verbițchi să traverseze hotarul spre Ucraina. În consecință, Verbițchi s-a ales cu dosar penal, iar aceasta, după estimările procurorilor, a avut impact și asupra arealului politic național.

Ambasadorul Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Moldova, Steven Fisher, a declarat că autoritățile de la Londra nu au primit nicio cerere din partea Interpol privind extrădarea lui Veaceslav Platon și a lui Gheorghe Cavcaliuc. Biroul Național Central Interpol Chișinău a declarat că solicitase, după alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, Biroului de la Lyon anunțarea în urmărire internațională a lui Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc.

„Interpol nu a distribuit nicio cerere către statele membre în privința lui Cavacaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm, dar nu o putem face fără o cerere oficială din partea instituțiilor competente”, a spus Steven Fisher în cadrul unei emisiuni la Postul public de televiziune Moldova 1.

Ilie Gulca
19/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii