Dosarul AIPA. Noi percheziţii la agenţii economici şi la un fost şef al Agenţiei din nordul ţării

Tatiana Gherța
15/03/2023
cna.md

Oficiului Nord al Procuraturii Anticorupție (PA) au efectuat în această dimineață percheziții la 5 agenți economici din Bălți și la fostul șef al Secţiei Teritoriale (ST) Bălţi din cadrul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA).

Ofițerii au pornit în căutarea probelor în vederea identificării modului în care unii reprezentanți ai afacerilor în agricultură promiteau, oferea și dădeau mijloace bănești angajaților ST Bălți a AIPA pentru a obține subvenții în agricultură. În urma perchezițiilor ofițerii au ridicat mai multe dovezi care indică asupra săvârșirii infracțiunilor de corupere pasivă și activă a persoanelor vizate.

„În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate contracte, ordine de plată și facturi fiscale care demonstrează transferurile bănești către persoanele juridice complice la infracțiune care acordau instrumente în deghizarea provenienței banilor rezultați din infracțiune, precum și certificate ce confirmă depunerea dosarelor de subvenționare.”, se menționează în comunicatul transmis de CNA.

CNA anunță că în prezent în gestiunea insituțiilor de drept sunt 48 de cauze penale care vizează infracțiuni de corupere pasivă și activă, trafic de influență și spălare de bani, săvârșite de angajați ai AIPA și agenți economici în procesul de acordare a subvențiilor pentru agricultură.

Amintim că, la începutul lunii februarie, șefa Secției Teritoriale Bălți a AIPA și o persoană care administrează o afacere în domeniul agricol au și fost reținute și plasate în arest preventiv.

Afacerea ilegală pusă la cale de unii angajați ai AIPA a fost scoasă la iveală la începutul anului, atunci când procurorii anticorupție au descoperit schemele prin care funcționarii  încasau sume de circa 150.000 de lei de la un contract de subvenţionare pentru fermieri.

Destinația finală ilegală a banilor alocați pentru subvențiile în agricultură a fost descoperită și în una din anchetele jurnalistice realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova.

 

Tatiana Gherța
15/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii