Valeriu Ghilețchi va candida independent într-o circumscripție din diasporă. Detalii despre trecutul politic al deputatului

Anticoruptie.md
26/12/2018
Foto: ipn.md

Valeriu Ghilețchi, vicepreședinte al Parlamentului R. Moldova, a anunțat miercuri, 26 decembrie, că va candida independent la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în Circumscripția uninominală nr. 51 – SUA și Canada.

„Am o legătură aparte cu cetățenii moldoveni din SUA, care m-au și îndemnat să candidez. La sfârșitul acestei săptămâni, voi merge peste ocean să încep acest proces de colectare a semnăturilor, dar și pentru a-i informa pe toți despre intenția mea de a-i reprezenta în Parlamentul R. Moldova”, a declarat Valeriu Ghilețchi după ce s-a prezentat la Consiliul Electoral de Circumscripție pentru a primi listele de subscripție, care îi vor permite să demareze procedura de strângere a semnăturilor.

„Circumscripția nr. 51 este cea mai potrivită pentru mine, ținând cont de faptul că îi cunosc pe acești oameni. Într-o campanie, dar și în activitatea parlamentară contează foarte mult încrederea pe care o au cetățenii față de deputatul lor. Cred că este nevoie să avem o legătură mai strânsă cu țara. Voi milita pentru această legătură. De fapt, un element al sistemului mixt este posibilitatea ca cetățenii să aibă reprezentantul lor direct în Parlament. Îmi asum această responsabilitate. Având experiența pe care o am de mai mulți ani în calitate de parlamentar, precum și o experiență internațională, îi cunosc foarte bine pe cei din Statele Unite – congresmeni, senatori –, precum și pe cei din Canada. Toate acestea îmi vor permite să îi reprezint pe cetățenii noștri atât la nivel local, cât și la nivel internațional”, a mai declarat deputatul.

Valeriu Ghilețchi a participat pe lista Partidului Forţelor Democratice în alegerile parlamentare din martie 1998. La alegerile parlamentare din 2001, a participat în calitate de candidat independent, în timp ce în scrutinele din 2009, 2010 și 2014, s-a regăsit pe lista PLDM. La începutul lui 2016, alături de alţi şapte colegi liberal-democraţi, a votat pentru învestirea Guvernului Filip. Ulterior, a fost exclus din PLDM pentru nerespectarea deciziilor fracţiunii și a devenit neafiliat. Din aprilie 2016 până în prezent, este membru al Grupului Parlamentar Popular European.

În toamna lui 2016 a concurat și pentru fotoliul de președinte al țării, însă a acumulat doar 1,08% din sufragii. În cadrul unei dezbateri organizate de Centrul de Investigații Jurnalistice înainte de alegerile prezidențiale, Valeriu Ghilețchi și-a exprimat părerea că statul este influențat de unele grupuri politice. Politicianul a evitat însă să răspundă la întrebarea cine sunt oligarhii care controlează în prezent situația din Republica Moldova. 

„Eu cred că statul este influențat de anumite grupări politice, inclusiv de oligarhi. Nu pot fi de acord că este controlat de oligarhi. Cred că atunci când Partidul Comuniștilor era la guvernare, instituțiile de stat erau mai capturate decât astăzi, dar acestea sunt realități ale R. Moldova. Una dintre sarcini care stă în fața noastră, a societății, și a viitorului președinte, este să minimalizăm controlul politic asupra instituțiilor statului, în special asupra justiției, pentru că ne dorim cu toții o justiție independentă”, a declarat Valeriu Ghilețchi. Pentru a-și justifica percepția că există un control al unor grupuri politice asupra instituțiilor din stat, deputatul a invocat procesele împotriva lui Vlad Filat.

Într-o anchetă semnată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice se arată că Valeriu Ghilețchi a primit în campania electorală donații de la 27 de persoane în valoare totală de circa 503.000 de lei. „64.000 de lei au fost donate de fiul său, Eugen Ghilețchi. Valeriu Ghilețchi a contribuit cu alți 40.000 de lei. Rudele sale au donat încă 214.000 de lei. Între persoanele care au donat sume importante de bani se numără și Gheorghe Grosu.

Acesta a contribuit la campania electorală a lui Valeriu Ghilețchi cu 50.000 de lei. În campania electorală locală din 2015, o persoană cu același nume a vărsat în pușculița Partidului Liberal-Democrat, partid din care a făcut parte și Valeriu Ghilețchi până în aprilie 2016, 25.000 de lei. Gheorghe Grosu este director adjunct al Taberei de odihnă pentru copii „La Dumbravă””, amplasată în Soroca. Conducerea raionului Soroca a contribuit la amenajarea unui bazin de înot în cadrul taberei, iar în 2014, la deschiderea unui nou sezon, a participat chiar președintele raionului Soroca, Victor Său, membru al PLDM”, se mai arată în investigație.

O analiză realizată de Centrul de Politici și Reforme în toamna lui 2017 arată că în topul celor mai „plimbăreți” parlamentari se găsește Valeriu Ghilețchi, care a cheltuit în 2015–2016 aproape 700.000 de lei pentru deplasări peste hotarele țării.

O altă anchetă CIJM scoate la iveală că, pe durata mandatului de deputat, Ghilețchi și-a îmbunătățit situația materială. Acesta a schimbat un Nissan Terrano vechi din 2001, pe care îl avea când a venit în Legislativ, pe un Subaru Forester fabricat în 2008 și procurat în 2016 cu 108.000 de lei.

Anticoruptie.md
26/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii