14.11.2022 – 20.11.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
20/11/2022
Colaj CIJM, surse deschise

A fost săptămâna în care, pe fundalul discuțiilor privind scurgerile de informații și perspectivele securității energetice, garnitura Guvernului a fost modificată. Joi au fost prezentate ultimele detalii despre modalitatea în care vor fi compensate cheltuielile consumatorilor, iar Germania a anunțat că va dona Republicii Moldova 40 milioane de euro pentru achitarea facturilor la energie.

Tot în această săptămână, magistrații au decis că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, poate fi judecat în lipsă, iar ex-președintele Igor Dodon a fost plasat sub control judiciar după șase luni în care a stat în arest la domiciliu.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

14.11.2022

Acuzaţii în lanţ pentru Vladimir Andronachi. Ce învinuiri i s-au mai adus fostului deputat

Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, a fost pus luni sub învinuire pentru organizarea tentativei de deposedare a bunului imobil în care își are sediul consulatul Moldovei la Odesa.

„Andronachi este învinuit de procurorii PCCOCS de faptul că a exercitat rolul de conducător în tentativa de deposedare a Moldovei de bunul imobil amplasat în Odesa, Ucraina, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în care-și are sediul consulatul Moldovei. Infracțiunea cercetată s-ar fi desfășurat cu participarea altor persoane, inclusiv cu funcții publice – membri ai unui grup criminal organizat. Actualmente, în dosarul investigat sunt șase învinuiți, care în acest stadiu al investigațiilor se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se arată într-un comunicat emis de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale. 

Detalii, aici

15.11.2022

Veronica Dragalin, la Euronews: „Investigăm finanțarea ilegală a Partidului Șor. Dacă ajungem la condamnare, ar fi posibilă lichidarea partidului”

Procurorii anticorupție moldoveni investigează finanțarea ilegală a Partidului Șor și dacă se va ajunge la o finalitate cu condamnare, formațiunea liderului condamnat pentru furtul miliardului ar putea fi lichidată. Declarații în acest sens a făcut, într-un interviu la Euronews România, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. Luni și Curtea Constituţională a anunţat că a început examinarea sesizării ministrului Justiţiei privind legalitatea activităţii Partidului Şor.

„Noi avem un dosar penal care vizează și Partidul Șor. Investigăm finanțarea ilegală a unui partid politic și dacă ajungem la finalitate cu o condamnare, inclusiv a Partidului Șor ca persoană juridică, ar fi posibilă lichidarea Partidului Șor. Din punct de vedere al Codului Penal, asta este calea pe care Procuratura Anticorupție o urmează”, a declarat Veronica Dragalin. 

Detalii, aici

16.11.2022

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, cu avocat plătit de stat. Apărătorii contractaţi, acuzaţi de tergiversare

Procurorii anticorupţie au solicitat avocat din oficiu pentru a reprezenta interesele fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc pe motiv că apărătorii plătiţi de oligarhul fugar ar tergiversa examinarea demersului privind finalizarea urmăririi penale.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupţie, procurorii au înaintat un demers judecătorului de instrucție, la 22 august, privind acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului V Plahotniuc. Avocaţii lui Plahotniuc au solicitat ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate a noilor prevederi din Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, iar la 29 septembrie 2022 Curtea a declarată inadmisibilă sesizarea nominalizată.

Detalii, aici

17.11.2022

Cuplul de procurori, Ruslan și Iulia Popov, învinuit de îmbogățire ilicită în urma anchetelor CIJM, a solicitat strămutarea cauzei

Curtea Supremă de Justiție a respins cererea apărătorilor cuplului de procurori Ruslan și Iulia Popov de strămutare a judecării cauzei penale de la Judecătoria Chișinău la o altă instanță egală în grad. Cei doi sunt acuzați de îmbogăţire ilicită şi fals în acte publice, după ce procurorii s-au sesizat și au inițiat o urmărire penală în urma dezvăluirilor făcute de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice. Jurnaliștii CIJM au demonstrat, pas cu pas, diverse scheme prin care soții Popa și-au camuflat adevărata avere.

Detalii, aici

18.11.2022

Protestele Șor degenerează: artera principală a capitalei, blocată

Manifestanții Partidului Șor, care protestează la Procuratura Generală, au blocat circulația transportului public pe buleardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Agenții de circulație au redirecționat transportul pe străzile alăturate. Poliția a solicitat, în repetate rânduri, organizatorilor să deblocheze cel puțin un sens de circulație, pentru a evita ambuteiajele pe arterele adiacente.

Detalii, aici

19.11.2022

Liber, dar fără pașaport. Ce restricții i s-au impus ex-președintelui Igor Dodon la eliberarea din arest

Va putea ieși din casă fără restricții, călători fără probleme pe tot teritoriiul țării, dar nu are voie să plece peste hotare. Fostului președinte, Igor Dodon, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul „Kuliok”, i s-a reținut pașaportul, astfel încât să nu poată pleca în străinătate. De altă parte, Dodon spune că nici nu avea astfel de planuri. Igor Dodon s-a aflat în arest la domiciliu pe parcursul ultimelor șase luni. Magistrații i-au impus interdicţia de a comunica cu părţile pe dosar, inclusiv martorii, prin orice mijloace de comunicare.

Detalii, aici

20.11.2022

Maia Sandu, alături de liderii mondiali: „Este momentul să arătăm mai multă solidaritate”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat, sâmbătă, la cel de-al 18-lea Summit al Francofoniei. În mesajul adresat șefilor de state și de guverne reuniți la Djerba, Tunisia, lidera de la Chișinău a vorbit despre provocările fără de precedent, generate de războiul Rusiei în Ucraina la nivel regional și global, și a pledat pentru consolidarea eforturilor internaționale de a restabili pacea pe continentul european.

Detalii, aici

Anticoruptie.md
20/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii