Andrei Spînu: „La Chișinău vine o companie franceză de renume să vadă Aeroportul”

Mihaela Cibotaru
15/11/2023
captură

Autoritățile moldovenești sunt în căutarea unui partener strategic, care ar investi până la 6 mlrd de euro în Aeroportul Internațional Chișinău și Guvernul va trebui să ia o decizie în acest sens în decurs de jumătate de an. Un potențial partener în acest domeniul va vizita Chișinăul deja săptămâna viitoare, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni la Rlive.

Potrivit lui Spânu, în prezent este nevoie de investiții de cca de 200-300 de mln de euro în infrastructura aeroportului, bani de care nici statul, nici Aeroportul Internațional Chișinău nu dispun. În particular, este nevoie de un terminal nou, de reparația pistelor și a parcărilor, precum și de o parcare nouă pentru vizitatori. „În acest sens, căutăm cea mai bună soluție pentru atragerea acestor investiții și a unui partener strategic, care trebuie să aibă banii necesari, să aibă capacitatea de construcție a acestei infrastructuri la cele mai înalte standarde, să aibă capacitatea de operare a aeroportului și să poată atrage curse noi, suplimentare în acest aeroport”, specifică el.

Ministrul Infrastructurii spune că a vizitat mai multe aeroporturi și a discutat cu companii care au construit aeroporturi pentru a identifica cele mai bune soluții, iar săptămâna viitoare o companie franceză cu renume va vizita Aeroportul Internațional Chișinău. Totodată, Andrei Spânu nu a putut spune dacă este vorba de o nouă concesionare a aeroportului. „Nu pot să spun că este o concesionare, pentru că sunt mai multe modele. Un model este parteneriatul public-privat sau concesionarea, un alt model este contractul de management, un alt model este investiția și atragerea unui credit pentru investițiile în infrastructură”, iar decizia privind modelul pentru care se va opta va putea fi luată doar după ce va fi acumulată toată informația, a adăugat Spînu.

Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău efectuată în condiții netransparente, în anul 2013, au adus statului un prejudiciu de aproape 400 de mln de lei. În 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013. Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva SRL Avia Invest, controlată de Ilan Șor, prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora. În noiembrie 2022, Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia Judecătoriei Chişinău prin care contractul de concesionare a Aeroportului de către SRL Avia-Invest, a fost recunoscut nul. 

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe investigații pe subiectul concesionării Aeroportului Chișinău, scoțând în vileag scheme, interese și proceduri fraudate, care pot fi citite AICI și AICI.

Mihaela Cibotaru
15/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii