Averea familiei Duca în 2016: venituri de aproape 1,4 milioane de lei și un automobil nou. Urmărirea penală pe numele academicienilor continuă

Victoria Dodon
09/08/2017
Gheorghe și Maria Duca. Foto: vipmagazin.md

În 2016, veniturile lui Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe, și ale soției sale, Maria Duca, rector al Universității Academiei, s-au cifrat la aproape 1,4 milioane de lei, bani adunați din salarii, pensii, indemnizații, activitatea academică și cea de cercetare. Anul trecut, soții Duca s-au ales și cu un automobil nou, fabricat în 2016, ce valoarează 36.000 de euro. Între timp, procurorii continuă urmărirea penală pe numele celor doi, academicienii fiind bănuiți că s-au îmbogățit ilegal. 

Gheorghe Duca a avut anul trecut un salariu de circa 13.300 de lei în calitate de președinte al Academiei de Științe (AȘM). El a raportat alte aproape 350.000 de lei venituri adunate din activități de cercetare în cadrul Institutului de Chimie, la Universitatea de Stat, Universitatea Academiei și o universitate din China, la mai multe organizații internaționale, din administrarea proiectului european „Orizont 2020” și de pe urmă activității la Hygieiacom SRL, companie care anterior a implementat un proiect privind extracția și fabricarea uleiului de struguri.

Pensia academicianului se ridică la 9.450 de lei, iar în calitate de membru de onoare al Academiei Române el a câștigat anul trecut încă 36.144 de lei românești, echivalentul a circa 167.500 de lei moldovenești. Pe lângă mașina de model Hyundai Tucson, fabricată și cumpărată în 2011, Gheorghe Duca a trecut în declarația de venituri o nouă achiziție - automobilul de marcă Hyundai Santa Fe, fabricat în 2016 și luat în leasing pentru 36.000 de euro. 

Salariul de rector al Mariei Duca a crescut anul trecut cu circa 5.000 de lei, comparativ cu anul 2015, fiind de puțin peste 25.000 de lei. Alte venituri ea le-a cumulat din activitatea didactică și de cercetare în cadrul diferitelor instituții, inclusiv la Universitatea de Stat din Cahul, precum și servicii acordate firmei AMG-Agroselect Comerț SRL, care se ocupă cu cultivarea și prelucrarea semințelor de floarea-soarelui.

Anticoruptie.md a scris anterior, în cadrul unei anchete, despre veniturile de milioane ale soților Duca, inclusiv despre casa de locuit de 185 de metri pătrați, cu garaj,  din strada Valea Dicescu din Capitală, imobil care valorează în jur de două milioane de lei. Soții Duca au mai trecut în declarații un teren cu o construcție neterminată, în valoare de 95.000 de lei, și vila de vacanță din oraşul Borsec, judeţul Harghita, România, cu o suprafaţă totală de 658 de metri pătraţi. O anchetă realizată în cadrul unui proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice a arătat că valoarea locuinței poate depăşi 100.000 de euro, judecând după preţurile din acea zonă. În acte, valoarea casei este de doar 12.500 de euro. Pentru comparaţie, un metru pătrat de teren într-o zonă bună din Borsec se vinde chiar şi cu 40 de euro.

La începutul acestui an procurorii au pornit un dosar penal pe numele lui Gheorghe și al Mariei Duca, cei doi fiind bănuiți că s-au îmbogățit ilegal. Oamenii legii au fost sesizați de Ilie Donică, președintele Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare, încă în toamna anului 2016. Potrivit lui Donică, Gheorghe și Maria Duca au primit în anul 2015 salarii, premii și suplimente salariale în sumă totală de circa jumătate de milion de lei din activitatea desfășurată în cadrul AȘM, la Universitatea Academiei, Universitatea de Stat, Institutul de Chimie, Biblioteca „A. Lupan” a AȘM și Centrul de Proiecte Internaționale, bani care ar fi fost încasați ilegal. Inițial, Procuratura Anticorupție a refuzat pornirea urmăririi penale „din motivul lipsei laturei obiective și subiective a infracțiunii”. Procurorii au fost obligați însă de instanță să reia procesul penal. Potrivit serviciul de presă al Procuraturii Generale, urmărirea penală pe numele academicienilor continuă. 

Victoria Dodon
09/08/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii