Avocatul Poporului solicită argumente suplimentare de la CSE și SIS în legătură cu suspendarea celor șase posturi TV

Anticoruptie.md
31/10/2023
colaj CIJM

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, cere Comisiei Situații Excepționale (CSE), Consiliului Audiovizualului (CA) și Serviciului de Informații și Securitate (SIS) „informații suplimentare și complexe” privind circumstanțele ce ar justifica măsurile de suspendare a licenței de emisie pentru șase postul TV și blocarea unor website-uri naționale. Explicații similare sunt cerute și de mai multe ONG-uri de media care au semnat o declarație în acest sens.

Ombudsmanul susține că intervențiile autorităților în vederea asigurării pe scară largă a securității spațiului informațional național sunt justificate, numai dacă acestea respectă standardele internaționale. 

„Autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale respectă condiția ingerinței minime și că asigură un echilibru just între principiile concurente privind respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale”, se arată într-un  comunicat transmis de Avocatul Poporului. 

Totodată, „Avocatul Poporului recomandă autorităților să identifice măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit, în special, asigurarea respectării standardelor în materia libertății de exprimare și dreptul la proprietate. Iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică”. 

Și câteva ONG-uri de media și-au exprimat îngrijorarea în raport cu perpetuarea practicilor de suspendare a licențelor posturilor de televiziune. ONG-urile au semnat o declarație prin care cer autorităților să comunice neîntârziat argumentele și probele ce au stat la baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova. Potrivit acestora, hotărârea CSE este lipsită de explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică măsurile restrictive.

„Dispoziția CSE din 30 octombrie nu conține nici un argument sau referințe la „motivele serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător” care au stat la baza deciziei de suspendare. De asemenea, în hotărârea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat, dar și „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către SIS”, se precizează în declarație.

Precizăm că în cadrul ședinței de luni, 30 octombrie CSE a aprobat noi măsuri pentru protejarea spațiului informativ național. La propunerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pe perioada stării de urgență, va fi suspendată licența de emisie a șase posturi TV: Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Anticoruptie.md
31/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii