CFM scapă de datorii: a achitat restanțele la salarii și intenționează să le majoreze

Ion Chișlea
31/05/2022
Angajații CFM au organizat mai multe proteste în ultimii ani, cerând să li se achite salariile

Calea Ferată din Moldova (CFM) transmite că a achitat integral restanțele la salariu pentru 2021 şi planifică să le majoreze cu 70% începând cu 1 iulie curent. Această întreprindere de stat s-a confruntat cu probleme financiare grave din cauza șpăgilor pe care firmele de expediție erau obligate să le plătească anturajului lui Vladimir Plahotniuc. 

În luna aprilie 2021, o comisie specială a Parlamentului a anunțat că angajații întreprinderii nu au mai primit salariile de cinci luni. Alexandru Slusari, pe atunci vicepreședinte al Legislativului, a declarat că datoriile CFM față de angajați au ajuns la 164 milioane de lei. Atunci Parlamentul a alocat 55 de milioane de lei  pentru stingerea unei părți a datoriei față de angajați. 

Situația CFM a început să se schimbe acum un an, când la funcția de director general al CFM a fost numit Oleg Tofilat, fost expert în domeniul transporturilor. După numirea acestuia, în paralel cu investigațiile procurorilor, vechii clienți au început să revină la CFM, iar veniturile întreprinderii au început să crească.

După izbucnirea războiului din Ucraina, blocarea porturilor de la Marea Neagră și reorientarea fluxurilor de mărfuri pe trasee terestre, traficul de mărfuri operat de CFM a sporit și mai mult.

Biroul Național de Statistică a raportat recent că, în primul trimestru al anului curent, volumul mărfurilor transportate de CFM a sporit cu 90%.

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice a dezvăluit că problemele au apărut în 2019, când întreprinderea a pierdut aproape jumătate din comenzi din cauza șpăgilor pretinse de fosta conducere a PDM de la Combinatul siderurgic din Galați.

Ion Chișlea
31/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii