Comisarii Federica Mogherini şi Johannes Hahn, opinie critică despre trecerea la sistemul electoral mixt

Anticoruptie.md
21/07/2017
Federica Mogherini şi Johannes Hahn

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, și comisarului european pentru politica vecinătății și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, au criticat, într-o declarație comună, votarea la Chişinău a Legii privind sistemul electoral mixt. Ei au subliniat că proiectul, susţinut joi, 20 iulie, de către 74 de deputaţi, vine în directă contradicție cu recomandările recente ale Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. 

„În timp ce selectarea sistemului electoral este o decizie suverană a statului, Uniunea Europeană are ferma convingere că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația, să se bazeze pe un consens larg între forțele politice și să respecte consultările autentice cu societatea civilă și recomandările partenerilor internaționali. Împărtășim în continuare părerea Comisiei de la Veneția și a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului precum că schimbările propuse trezesc îngrijorări serioase în privința democrației eficiente în contextul politic actual”, potrivit declaraţiei. 

Federica Mogherini şi Johannes Hahn au precizat că Uniunea Europeană va contiua să urmărească îndeaproape evoluția lucrurilor în legătură cu reforma electorală și implementarea acesteia. „UE a subliniat în repetate rânduri - cel mai recent pe parcursul procedurii de asistență marco-financiară planificate - că este nevoie să se respecte mecanismele democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și supremația legii. Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în contextul obligațiilor asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere și în contextul calității de membru al acesteia în Consiliul Europei”, se mai arată în declaraţie. 

Proiectul de lege a fost votat de 74 de deputaţi fără dezbateri și întrebări, timp de aproape cinci minute. Opoziția a părăsit sala de ședințe înainte de procedura de vot. Votarea noii legi avea loc în timp ce, în fața clădirii Legislativului, câteva mii de persoane protestau împotriva acestui proiect. Alţii, în schimb, au participat la un miting în susținerea sistemului de vot mixt. Aici, oamenii ar fi fost aduşi în mod organizat la eveniment. 

Peste doar câteva ore, Igor Dodon a promulgat legea. Decizia șefului statului a luat prin surprindere opoziția, care anterior a anunțat că va ieși la protest, pentru a împiedica promulgarea actului de către președinte. La foarte scurt timp, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Partidul Popular European (PPE) a denunțat schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Joseph Daul, președintele PPE, a declarat că „74 de membri ai Parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat și a socialiștilor, în frunte cu liderul Plahotniuc, în loc să apere interesele poporului”. Totodată, PPE a solicitat Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova. 

La mijlocul lunii iunie, în urma consultărilor din cadrul ședinței plenare a Comisiei de la Veneţia, experții în probleme constituționale ale Consiliului Europei au adoptat opinii care au evaluat critic proiectul de lege privind introducerea unui sistem electoral mixt în Republica Moldova pentru alegerea Parlamentului, dar și o propunere de extindere a puterilor prezidențiale.

Anticoruptie.md
21/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii