DOC// CSP schimbă regulile de joc pentru selectarea Procurorului General

Anticoruptie.md
11/04/2024
csp.md

După o încercare eșuată de desfășurare a concursului pentru funcția de procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis să intervină cu unele modificări și completări la regulament. Prima și cea mai importantă modificare se referă la faptul că „în cazul în care la concurs nu s-au înregistrat cel puțin doi candidați, concursul încetează prin nerealizare”. Totodată, în cazul în care un membru al consiliului nu își poate argumenta punctajul, CSP își poate asuma excluderea tuturor fișelor completate de evaluator și recalcularea punctajului final al candidaților. 

Dacă în regulamentul aprobat în octombrie 2023 punctul 16 stipula că concursul pentru ocuparea funcției de Procuror General poate fi desfăşurat şi cu un singur candidat înregistrat, prin noua modificare se propune un nou cuprins: „16. În cazul în care după prelungirea termenului-limită de depunere a dosarelor de participare nu s-au înregistrat cel puțin doi candidați pentru funcția de Procuror General, concursul se încetează prin nerealizare și, ulterior, Consiliul decide asupra inițierii unui nou concurs.”

O altă schimbare presupune modificarea pct. 35 din regulament. Mai exact, se popune ca „35. După completarea tuturor fișelor de evaluare, se calculează punctajul final, iar Consiliul adoptă o hotărâre motivată prin care confirmă rezultatele concursului.”, fiind anulată prevederea anterioară care stipula că punctajul final se calculează „după transmiterea tuturor fișelor de evaluare pentru ultimul candidat intervievat”.

Totodată, la pct.36 textul „punctajul final obținut de către fiecare candidat” se substituie cu textul „borderoul punctajului final obținut de către fiecare candidat, care reprezintă reflectarea mediilor calculate și oferite candidaților de către fiecare membru al Consiliului.”

O ultimă completare ar urma să fie făcută prin pct. 361, care va avea următorul cuprins: „36.1 În cazul în care membrul Consiliului a evaluat candidatul fără argumentarea unuia sau a mai multor dintre criteriile prevăzute de lege și prezentul Regulament, prin votul majorității absolute a membrilor săi, Consiliului decide excluderea tuturor fișelor completate de acest evaluator, cu recalcularea punctajului final al candidaților.”

Pe lângă propuneri, CSP a publicat  proiectul de modificare a Regulamentului pentru informare și consultări publice. Recomandările și propunerile de îmbunătățire a textului proiectului pot fi transmise, în format electronic la adresa de e-mail: [email protected], fără a fi specificată o dată limită. 

Menționăm că modificarea regulamentului are loc după ce CSP a dispus anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general anunțate după proba interviului organizat de CSP în data de 22 februarie, care l-a desemnat câștigător pe adjunctul interimar al procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. După analiza fișelor de evaluare pentru fiecare candidat, „s-a depistat o discrepanță enormă, de ce a fost depunctat unul dintre candidați”, iar din acest motiv a și fost luată decizia ca rezultatele concursului să fie anulate. Mai târziu s-a depistat că procesul ar fi fost viciat de membra CSP, Olesea Vîrlan, care l-ar fi depunctat pe unul dinte candidați, actualul Procuror General interimar, Ion Munteanu, oferindu-i nota 3,5. Olesea Vîrlan a declarat că a fost o greșeală și că ar fi intenționat să-i ofere nota 8,5. Câteva zile mai târziu Vîrlan și-a anunțat demisia

Anticoruptie.md
11/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii