Doi judecători cu probleme de integritate, demiși de CSM. Teo Cârnaț: „Vi se pare normal să cereți demisie de onoare, având o ordonanță de pornire a urmăririi penale?”

Mariana Rață
28/03/2017
Judecătorul Gheorghe Muntean, la ședința CSM din 28 martie 2017. Captură: privesc.eu

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat marţi, 28 martie, demisia a doi judecători despre care presa a scris anterior că s-ar confrunta cu probleme de integritate. Unul dintre magistrați, Gheorghe Muntean, a fost anterior cercetat penal pentru emiterea unei decizii ilegale.

Prezent la ședința de astăzi a CSM, Muntean a explicat că își dorește să plece în demisie de onoare pentru că ordonanța de pornire a urmăririi penale în privința sa, emisă în 2013, a fost anulată de procurorul ierarhic superior și în acest caz se consideră nevinovat.

Judecătorul a dat asigurări că nu intenționează să ceară licență de avocat, iar în cazul în care ordonanța de începere a urmăririi penale a fost anulată, trebuie să fie luată în calcul prezumpția nevinovăției sale.

Argumentele lui Muntean au fost însă combătute de membrul CSM Teo Cârnaț, care l-a întrebat dacă totuși i se pare normal să plece în demisie de onoare după ce în privința sa a fost emisă o ordonanță de urmărire penală, iar ultima decizie a procurorilor este de nereabilitare a sa.  

În cele din urmă, Consiliul Superior al Magistraturii a respins solicitarea lui Muntean, luând decizia de eliberare a judecătorului din funcție în baza articolului din Legea cu privire la statutul judecătorului care prevede pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare.

În 2013, magistratul Gheorghe Muntean de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie a fost lipsit de imunitate la solicitarea fostului procuror general, Corneliu Gurin. Muntean era bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi emiterea unei decizii ilegale. Potrivit procurorilor, în 2009 acesta a pus sechestru pe proprietatea uneia dintre părţile aflate în conflict, iar în scurt timp a substituit un sechestru asupra unor bunuri şi s-a diminuat valoarea acestuia.

Tot marţi, CSM a acceptat cererea de demisie depusă de judecătorul Mihail Ciugureanu de la Curtea de Apel Chișinău. Cererea magistratului a fost examinată în lipsa acestuia. Ultimul a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice care scotea la iveală schemele prin care mai multe terenuri din zone centrale ale Chișinău au ajuns în mâini private. 

Mihail Ciugureanu, venit în 2001 de la Soroca, a depus o cerere la Primărie, solicitând, în baza Legii cu privire la statutul judecătorului, să-i fie repartizat un teren pentru a-și construi o casă. Pentru că Primăria a respins solicitarea, invocând lipsa de fonduri, peste şapte ani, la 9 iunie 2008, magistratul a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău, adică în instanța în care lucrează, care a obligat Primăria să-i atribuie teren. La 23 mai 2012, magistratul a depus la Curtea de Apel Chișinău o altă cerere prin care a solicitat schimbarea ordinii de executare a hotărârii judecătorești, argumentând că Primăria tărăgănează aprobarea proiectului care prevede repartizarea terenului, de aceea vrea emiterea unei încheieri prin care rezolva totul: cerea atribuirea lotului fără a mai aştepta decizia Primăriei, înregistrarea dreptului său de proprietate la Agenţia Cadastru şi încasarea din contul său a preţului nominal al terenului, calculat conform legislaţiei. 

Deşi aceste pretenţii au fost considerate ulterior ilegale, ele au fost satisfăcute integral de către colegul lui Ciugureanu, Grigore Zubati. Peste o săptămână, la 1 iunie 2012, acesta a și emis o încheiere care, în proporție de 80 la sută, conţine acelaşi text ca şi cererea scrisă de Ciugureanu. Peste două luni, ministrul Justiției a sesizat CSM, cerând sancţionarea ambilor magistraţi. 

Fără prea multe discuții, Consiliul Superior am Magistraturii a dat curs și cererii de demisie a membrului Colegiului disciplinar al CSM, Vitalie Gamurari. Luni, el a fost numit în funcția de purtător de cuvânt al Partidului Democrat. „Am acceptat această ofertă pentru a pune în aplicare, în societate, anumite proiecte, într-un singur context: îmbunătățirea relațiilor cu publicul și îmbunătățirea instituțiilor statului. În Republica Moldova există foarte multe probleme care trebuiesc abordate”, a declarat Gamurari în cadrul conferinței de presă la care reprezentanţii PD, în frunte cu Vlad Plahotniuc, au vorbit despre votul uninominal.

Mariana Rață
28/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii