Duelul din magistratură continuă. Un președinte de instanță a expediat judecătoriilor agenda următoarei Adunări Generale a Judecătorilor

Anticoruptie.md
22/10/2019
privesc.eu

Președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, a expediat în adresa tuturor instanțelor un mesaj privind organizarea, pe 25 octombrie, a ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilorasta deși agenda și convocarea Adunării ține, de fapt, conform legii, de competența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), scrie Ziarul de Gardă.

Alexandru Gheorghieș, care a fost ales în calitate de președinte al Adunării Judecătorilor din 27 septembrie, precizează în mesajul expediat, că unul dintre subiectele de pe ordinea de zi se referă la alegerea noilor membri ai CSM, în contextul în care, la 27 septembrie, actualilor membri le-ar fi fost ridicate mandatele.

Potrivit lui Gheorghieș, decizia cu privire la organizarea Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor, pe 25 octombrie, a fost luată în cadrul Adunării din 27 septembrie, or mandatele CSM au fost ridicate. Respectiv, CSM nu poate decide asupra convocării Adunării.

Întrebat în baza căror împuterniciri a dispus ordinea de zi a Adunării Generale a Judecătorilor și dacă acest fapt nu reprezintă o depășire a atribuțiilor de serviciu, Alexandru Gheorghieș susține că nu ar fi încălcat legea. „Adunarea nu eu am convocat-o. Eu am expediat doar hotărârea Adunării, dat fiind faptul că am fost președintele Adunării din 27 septembrie”, declară Alexandru Gheorghieș, citat de aceeași sursă.

Amintim că, peste 200 de magistrați moldoveni, prezenți la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor, au decis ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul magistraților. Membrii CSM au contestat decizia Adunării Generale a Judecătorilor. 

Duelul dintre un grup de magistrați și CSM a început la 13 septembrie, când un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. La 26 septembrie Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare. Experții au comentat în contradictoriu situația creată, însă majoritatea consideră că se încearcă blocarea reformelor în justiție inițiate de Guvernul Sandu. 

Anticoruptie.md
22/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii