Filtrul integrității, picat de magistrați pe bandă rulantă. Alți trei judecători nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor

Viorica Mija
03/02/2023
Sursa: vetting.md

Trei judecători, care au candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Numărul total al celor care nu au trecut „filtrul de integritate financiară și etică” a ajuns la 14.  Deciziile Comisiei pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție, drept de care au uat mai mulți judecători respinși. 

Potrivit Comisiei Pre-Vetting, deciziile au fost luate în baza informațiilor acumulate în procesul de evaluare, inclusiv din comunicarea scrisă cu candidații și de la audieri. Astfel, Stanislav Sorbalo, de la Judecătoria Bălți, Victor Sandu, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, și Natalia Clevadî, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, nu au promovat evaluarea.

Comisia Pre-Vetting a aprobat primele trei decizii de promovare a evaluării în cazul a trei candidate din rândul judecătorilor la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în dta de 11 noiembrie 2022. În urma audierilor, membrii Comisiei au ajuns la concluzia că Livia Mitrofan și Maria Frunze, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, dar și Ioana Chironeț, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, audiate public pe 7 octombrie 2022, corespund criteriilor de integritate etică și financiară.

Alți doi magistrați care au trecut de filtrul Comisiei Pre-Vettng sunt Vasile Șchiopu, judecător la Judecătoria Ungheni, și Sergiu Caraman, judecător la Judecătoria Criuleni.

Din cei 23 de judecători de carieră, rămași în concursul de ocupare a funcției de membru în CSM, 5 candidați au promovat evaluarea, 14 au fost respinși, iar 4 așteaptă decizia Comisiei.

Viorica Mija
03/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii