Fondul de rezervă pentru anul 2016, cheltuit pe deplasări, protecția clădirii Parlamentului, onorarii, ajutoare și un premiu controversat

Victoria Dodon
30/01/2017
Foto simbol: IPN

Peste 31 de milioane de lei au fost cheltuiți în anul 2016 din Fondul de rezervă al Guvernului. Aproape o treime din sumă a fost dată pentru instalarea sistemelor de protecție la sediul Parlamentului, iar alte câteva milioane au fost alocate pentru premierea polițiștilor implicați în proteste sau direcționate ca ajutoare materiale în cazul mai multor familii. Totodată, din Fond au fost finanțate deplasările membrilor delegațiilor oficiale la evenimente organizate în afara țării, dar și distincțiile pentru laureații Premiului Național 2016, care a stârnit critici.

Cea mai mare sumă de bani din Fondul de rezervă, 9.255.000 lei, a fost alocată anul trecut pentru achiziționarea lucrărilor și serviciilor de instalare a „unor sisteme de protecție suplimentară la clădirea Parlamentului”. Alte 6,8 milioane de lei au constituit premii pentru reprezentanții forțelor de ordine implicați în protestele din 24 aprilie 2016, marcate de altercații. Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei, patru poliţişti au fost traumatizați și internați în spital în urma evenimentelor de atunci. 

La capitolul ajutorului material, mai mulți locuitori din raionul Dubăsari, care nu au acces la pământurile pe care le dețin pe traseul Râbnița-Tiraspol, au fost susținuți de stat cu aproape opt milioane de lei din Fond. Încă un milion de lei a fost acordat familiilor membrilor echipajului SMURD care au decedat la 2 iunie 2016 în accidentul aeronautic din raionul Cantemir.

Deplasările au costat bugetul Fondului puțin peste un milion de lei. 742.900 lei au constituit cheltuielile de transport, cazare și diurnă pentru membrii delegațiilor oficiale ale Republicii Moldova la mai multe evenimente din afara țării sau în cadrul misiunilor Uniunii Europene, inclusiv conferințe ale Organizației Națiunilor Unite și Conferința Internațională a Muncii. Diurna acordată agentului guvernamental Marin Gurin, detașat într-o misiune de asistență în Mali, a costat bugetul public alte 300.000 de lei.

Peste 1,1 milioane de lei din Fond au fost daţi la premii. 10.000 de lei din sumă au fost alocați pentru premierea celui mai dotat inventator al anului 2015. Restul banilor au fost utilizați pentru oferirea distincțiilor celor zece laureați ai Premiului Național pentru 2016. Printre cei distinși a fost și poetul Traian Vasilcău, acuzat de plagiat. Nominalizarea acestuia a stârnit mai multe critici, în special din partea mai multor scriitori și personalități din literatură.

De cealaltă parte, peste 2,5 milioane de lei au constituit plata onorariilor pentru asistență juridică a două companii de avocatură din Moldova și Austria, iar alte 125.789 de lei au fost oferite avocaților care au reprezentat statul în procedura de arbitraj internațional împotriva Energoalians.

Victoria Dodon
30/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii