Judecătorul Ion Țurcan, acuzat că a primit în dar o armă de vânătoare și o vacanță la Poiana Brașov în schimbul unei decizii, scos basma curată de CSM

Anastasia Nani
05/07/2016
Ion Ţurcan (centru), la Adunarea generală a judecătorilor Foto: CIJM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au respins marți, 5 iulie, contestația depusă de Serviciul de Informații și Securitate împotriva hotărârii Colegiului disciplinar care îl scotea basma curată pe judecătorul Ion Țurcan. SIS încearcă de mai mult timp să demonstreze fostul președinte al Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei a primit în dar o armă de vânătoare și o vacanță la Poiana Brașov de la Ion Vânaga, un controversat om de afaceri care ar avea relații cu lumea interlopă și parte într-un dosar pe care l-a examinat Ion Țurcan. Colegii magistratului din organele subordonate CSM au respins însă argumentele și probele Serviciului de fiecare dată.

Potrivit SIS, Ion Țurcan ar fi primit aceste daruri drept recompensă pentru o ordonanță din aprilie 2012, care ar fi fost emisă în circumstanțe suspecte. Fostul președinte al Judecătoriei Centru a negat însă acuzațiile. Magistratul a declarat la Colegiul disciplinar din subordinea CSM că a cumpărat arma cu 31.000 de lei, iar anterior a explicat acest lucru ofițerilor CNA și procurorilor Anticorupție. Judecătorul a mai spus că nici el, nici familia sa nu a fost vreodată în vacanță la Poiana Brașov. Cât despre acuzațiile că ordonanța ar fi fost ilegală, Ion Țurcan afirmă că toate acțiunile din cadrul acelui dosar au fost verificate de instanțele superioare, iar hotărârea finală a fost menținută prin decizie irevocabilă.

Colegiul disciplinar l-a scos basma curată pe magistrat după ce anul trecut preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să-l reconfirme la funcţia de şef al Judecătoriei sectorului Centru, fapt despre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice a relatat într-o anchetă. Atunci, şeful statului invoca drept motiv o sesizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate în care este vizată integritatea candidatului, iar detaliile expuse „trezeau suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta”. Astfel, Nicolae Timofti a respins candidatura şi a insistat ca CSM să-l verifice suplimentar.

Iniţial, Inspe­cţia Judi­ci­ară de pe lângă CSM a refu­zat por­ni­rea pro­ce­du­rii dis­ci­pli­nare, spunând că argu­men­tele expuse erau neîn­te­me­iate. SIS a con­tes­tat deci­zia Inspe­cţiei la Cole­giul dis­ci­pli­nar, iar Completul de admisibilitate a hotărât să anuleze prima decizie a Inspecţiei şi a remis dosarul spre examinare plenului Colegiului disciplinar care a constatat lipsa de probe. Dosarul ajunge din nou la Inspecţie pentru verificări suplimentare. Organul propune însă ca judecătorul să nu fie sancţionat, fapt confirmat ulterior de Colegiu.   

Ion Ţur­can a ocupat fotoliul de preşe­din­te al Jude­că­to­riei Cen­tru din 2011, după ce în 2009 a fost numit în fun­cţie până la atin­ge­rea pla­fo­nu­lui de vâr­stă. După ce reconfirmarea sa a fost respinsă, preşedinte interimar al instanţei a devenit Ecaterina Palanciuc. O sancţiune disciplinară l-ar fi lipsit pe Ţurcan de posibilitatea de a mai candida la postul de preşedinte de instanţă. Însă, odată ce procedura a fost încetată, magistratul şi-ar putea redobândi funcţia.

Ziarul de Gardă a scris anterior că numele lui Ion Ţur­can a figu­rat în perioada 2011-2012 în cel puţin patru pro­ce­duri dis­ci­pli­nare inten­tate de mem­brii CSM. Doar într-un caz, însă, Colegiul disciplinar a decis să-l pedep­sească pe magis­trat cu mus­trare, găsindu-l vino­vat de încăl­ca­rea obli­ga­ţiei de impa­rţi­a­li­tate, când a accep­tat să exa­mi­neze o cerere care nu era de com­pe­tenţa sa. La scurt timp mem­brii CSM au admis însă con­tes­ta­ţia lui Ţur­can şi au casat hotă­rârea Colegiului, moti­vând că Vasile Creţu, unul din­tre mem­brii de atunci ai CSM, ar fi inten­tat pro­ce­dura de ates­tare îna­inte de ter­men.

Anticoruptie.md a mai scris despre Ion Ţurcan atunci când CSM a propus şefului statului demiterea lui Victor Orîndaş, magistrat la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, pe motiv că ar fi aplicat greşit legislaţia, în urma unui demers al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Magistratul a adresat CSM o scrisoare în care susţinea că a fost presat şi influenţat de Ion Ţurcan să ia decizii favorabile acestuia, printre care şi lichidarea organizaţiei Falun Dafa. 

Anastasia Nani
05/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii