Maia Sandu cere eliberarea imediată a lui Saakașvili: „Torturarea până la moarte a unui lider este inacceptabilă pentru o țară care vrea să adere la UE”

Cornelia Cozonac
04/02/2023

Președinta Maia Sandu se pronunță pentru eliberarea imediată din detenție a fostului lider georgian Mihail Saakașvili și trimiterea lui la tratament, întrucât acesta se află în stare critică „Torturarea până la moarte a unui lider de opoziție este inacceptabilă pentru o țară care vrea să adere la Uniunea Europeană”, afrmă Maia Sandu pe pagina sa de Twitter.

Șefa statului se arată îngrijorată de starea sănătății fostului liderru georgia, care s-a înrăutățit semnificat în ultimile zile, potrivit presei georgiene. „Starea fizică critică a lui Mikheil Saakashvili este extrem de îngrijorătoare. Mihail Saakașvili trebuie eliberat imediat și trimis în străinătate pentru tratament medical”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Twitter.

Cazul fostului președinte al Georgiei Mihail Saakașvili, aflat într-o închisoare, a devenit săptămâna aceasta subiectul unor aprinse dezbateri atât în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cât și a Parlamentului European. Saakașvili a fost transferat într-o clinică medicală privată din Tbilisi, întrucât se află într-o stare fizică și psihică deplorabilă. Familia sa care se teme pentru viața lui și opoziția parlamentară nu reușesc deocamdată să convingă actuala guvernare de la Tbilisi că viața fostului președinte este în pericol și că el ar avea nevoie de tratament în străinătate.  

Presa georgiană scrie că Saakașvili este mai slab cu aproximativ 50 de kg față de momentul în care a revenit în Georgia, când a și fost arestat și condamnat, și arată ca un bolnav foarte grav în pragul unui colaps generalizat al organismului. Un raport medical efectuat de către o echipă de medici din SUA a stabilit că Saakașvili fusese otrăvit. În organismul său au fost identificate peste douăzeci de substanțe care ar putea să-i cauzeze moartea, inclusiv arsenic și mercur. 

În anul 2016, Mihail Saakașvili a fost invitat la o școală de iarnă, organizată la Odesa de Centrul de Investigații Jurnalistice și Freedom House. Atunci el, în calitatea sa de guvernator al regiunii Odesa, Ucraina, a vorbit despre scheme de corupție din regiune. 

     

 

 

 

Cornelia Cozonac
04/02/2023Follow us on Telegram

Comentarii