Soluția Maiei Sandu pentru depășirea crizei politice: „Modificările la Legea Procuraturii vor fi expediate pentru expertizare Comisiei de la Veneția”

Anticoruptie.md
11/11/2019
Foto: captură privesc.eu

Prim-ministra Maia Sandu a propus o soluție pentru ca Partidul Socialiștilor să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, înaintată în ședința de vineri a Parlamentului. Astfel, potrivit ei, modificările la Legea Procuraturii, pentru care Executivul și-a asumat răspunderea, vor fi expediate pentru expertizare Comisiei de la Veneția. Prim-ministra a dat asigurări că nu va expedia Consiliului Superior al Procurorilor lista scurtă de candidați la funcția de procuror general până nu va primi avizul Comisiei. Declarațiile au fost făcute luni în cadrul unui briefing de presă.

„Comisia de la Veneția menționează în mai multe opinii publicate că dorința Guvernului de a se implica în procesul de selecție a procurorului general e rezonabilă, odată ce combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului. Potrivit Comisiei, selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului, iar implicarea puterii executive și legislative oferă mai multă legitimitate democratică acestui proces. 

Prin urmare, implicarea Guvernului este necesară, mai ales în situația în care ne aflăm. Schemele deconspirate zilnic de miniștrii din Guvernul pe care îl conduc trebuie stopate, iar cei responsabili, pedepsiți. Asta se poate face doar cu un procuror general profesionist, în care să aibă încredere toți cetățenii. Eu am datoria în fața oamenilor să mă asigur că următorul procuror general desemnat de CSP va fi independent în acțiunile sale. 

Suntem acum în impas politic. Pentru continuarea reformelor începute de Guvern, credem că este important ca actualul Cabinet de Miniștri să rămână în funcție. Dacă declarațiile PSRM cu privire la dorința de a menține majoritatea parlamentară și acest Guvern sunt adevărate, vin cu o propunere pentru a ieși din acest impas. 

După intrarea legii în vigoare, pentru a activa regimul nou de preselectare a candidaților și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP, înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi”, a declarat Maia Sandu.

Precizăm că vineri, după întrevederea cu deputații din fracțiunea PSRM, dar și cu premierul Maia Sandu, șeful statului, Igor Dodon, a subliniat că există mai multe scenarii de derulare a evenimentelor. „Eu le-am propus a treia soluție - Guvernul să-și retragă inițiativa și să o transmită la Comisia de la Veneția pentru examinare, deoarece, din câte înțeleg, inițiativa este contrară Constituției”, preciza Igor Dodon.

Amintim că deputații socialiști au depus vineri, în Parlament, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru promovarea unui proiect de lege privind modificarea Legii Procuraturii, care prevede o nouă procedură de numire a procurorului general. 

Deputații socialiști au acuzat Guvernul Sandu de faptul că ar încerca să controleze politic procuratura. Maia Sandu, la rândul său, a declarat că prin modificarea Legii Procraturii, prin care candidaturile la funcția de procuror general vor fi propuse  de către prim-ministru Consiliului Superior al Procurorilor, se înfăptuiește reforma justiției.  

Guvernul Sandu și-a asumat, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, care ar fi fost viciat. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Modificările la Legea Procuraturii au următorul conținut: „În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează, conform procedurii aprobate potrivit alin.(3), cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.”

Anticoruptie.md
11/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii