Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru: „Discrepanțele esențiale nu au putut fi justificate nici prin argumentare, nici prin materialele dosarului”

Anticoruptie.md
29/02/2024

„S-au constatat unele discrepanțe esențiale care nu au putut fi justificate nici prin argumentare, nici prin materialele dosarului sau prin răspunsurile oferite de candidați”, este explicația ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la decizia Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) de a anula concursul de selectarea a procurorului general. Ministra susține că anume aceste aspecte „au ridicat îndoieli rezonabile asupra veritabilității concursului și corectitudinii rezulatului final”.

Mihailov-Moraru a precizat în explicațiile sale că și-ar fi dorit să fie publicate fișele de evaluare per fiecare criteriu, doar că acest lucru nu este posibil din cauza unor rigori legale care țin de secretul deliberărilor. 

„Odată cu desigilarea plicului cu fișele și borderoul cu punctajul final, am examinat fiecare fișă de evaluare pe fiecare candidat și argumentele expuse de fiecare membru al consiliului. Cu regret, în ciuda marjei de discreție pe care o are fiecare membru la evaluarea candidatului, bazat pe criterii, s-au constatat unele discrepanțe esențiale care nu au putut fi justificate nici prin argumentare, nici prin materialele dosarului sau prin răspunsurile oferite de candidați. Fapt care a afectat procesul de apreciere echitabilă și evaluare obiectivă a candidaților și, respectiv, a ridicat îndoieli rezonabile asupra veritabilității concursului și corectidudinii rezultatului final, anunțat în seara de 22.02.24”, a precizat ministra.

Cu referire la subiectul privind aprobarea rezultatelor concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General, CSP a hotărât:

„-    A lua act de fișele de evaluare a fiecărui candidat în concursul la funcția de Procuror General, de punctajul acordat pentru fiecare criteriu de evaluare și de argumentare expusă de membrii CSP;
-    A revoca Hotărârea nr.1-65/2024 din 22.02.2024 privind rezultatele probei de interviu în cadrul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General, în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public;
-    Se încetează concursul inițiat prin hotărârea nr.1-177/2023  din 23.10.2023 și prelungit prin Hotărârea 1-197/2023 din 24.11.2023, cu inițierea ulterioară a unui nou concurs;
-    Se respinge cererea candidatului Igor Demciucin privind transmiterea către Comisia de evaluare a procurorilor a informațiilor cu privire la candidatura sa pentru funcția de Procuror General în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare ca fiind neîntemeiată”, se arată în reperele enunțate de CSP după ședința de miercuri, 28 februarie.

După pronunțarea deciziei, Procuratura Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea față de modalitatea desfășurării concursului pentru funcția de Procuror General și rezultatele acestuia și a solicitat Consiliului ca Adunarea Generală a Procurorilor să aibă loc cu prezența fizică și nu on-line, așa cum a fost planificată pentru joi, 29 februarie.

„Adunarea Generală a Procurorilor convocată în format on-line pentru ziua de 29 februarie 2024 nu va oferi o posibilitate reală pentru expunerea opinii individuale și instituționale, precum și punerea la vot a anumitor chestiuni aferent consecințelor ce pot urma în rezultatul comportamentului expus. În opinia Procuraturii Anticorupție, tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, expună și decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații”, a precizat PA. 

Cu toate acestea, Adunarea Generală a Procurorilor se desfășoară în regim on-line. Participanții au audiat raportul Procuraturii Generale pentru 2023 și prioritățile pentru 2024 prezentate de procurorul general interimar, Ion Munteanu. 

Menționăm că în urma probei interviului care s-a desfășurat în data de 22 februarie, din totalul celor patru candidați admiși, cel mai mare punctaj l-a obținut adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi - 8,53.

Anticoruptie.md
29/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii