Ministra Justiției vrea competiție veritabilă: „Riscam să rămânem cu un candidat la fotoliul de procuror general”

Viorica Mija
01/12/2023
Colaj CIJM

Extinderea termenului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general a fost necesară pentru ca mai mulți aspiranți să participe, în caz contrar exista riscul ca, în urma procedurii de evaluare, să rămână în cursă un singur candidat. Astfel explică ministra Justiției decizia de a prelungi, până pe 29 decmbrie, etapa de depunere a dosarelor.  Declarația a fost făcută de Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Interimatul funcției de procuror general a durat ceva timp și durează în continuare, fiindcă noi trebuie să ocupăm funcția vacantă potrivit legii în termen de șase luni. Odată cu emiterea decretului de către doamna președintă din 26 septembrie, a fost anunțat concurs, s-au făcut modificări la regulamentul de selecție și, respectiv, la ultima ședință a Consiliului Superior al Procurorilor am decis extinderea termenului până pe 29 decembrie din mai multe considerente. Au fost depuse doar două dosare, iar procedura nu este atât de simplă cum era anterior. Persoanele care depun dosarele pentru a deveni procuror general, trebuie să treacă pe lângă verificarea admisibilității dosarelor, dosarele lor trec prin procedura de evaluare, abia după ce revin din aceasta, Consiliul Superior al Procurorilor va decide care va fi procuror general", a spus ministra.

Până în data de 22 noiembrie, atunci când a expirat primul termen de depunere a dosarelor, doar doi candidați și-au exprimat dorinț de a participa la concurs. Este vorba despre avocatul Ilie Rotaru și procurorul Igor Demciucin.

Ilie Rotaru este avocat de profesie și candidează pentru a doua oară pentru funcția de Procuror General. În 2019, în urma evaluării dosarelor depuse, avocatul a fost scos din concurs de Comisia pentru preselecție. Rotaru a candidat anterior și pentru funcţia de Preşedinte, de deputat, de judecător la Curtea Constituțională și de Avocat al Poporului. 

Avocatul Ilie Rotaru a fost condamnat la nouă ani cu executare pentru escrocherie și anunțat în urmărire generală de către forțele de ordine din Republica Moldova. O perioadă s-a aflat în România, de unde a revenit după plecarea de la guvernare a Partidului Democrat, în iunie 2019. Rotaru pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc pentru că ar fi insistat să își recupereze acțiunile pe care le-a deținut la Centrul comercial Gemenii, acțiuni care i-ar fi fost preluate printr-un atac raider de către președintele ucrainean Poroșenko.

Rotaru a fost condamnatla 26 iunie 2017, de către Judecătoria Chișinău, împreună cu alți trei presupuși complici. Avocatul a fost găsit vinovat că l-a deposedat pe un businessman din Belgia de un imobil cu suprafața de 360 de metri pătrați și un teren aferent amplasat în Bălți, evaluat la 40.000 de euro. Potrivit sentinței, în anul 2009, cetățeanul belgian s-a adresat avocatului Rotaru pentru servicii juridice, iar apărătorul i-ar fi cerut să semneze hârtii în alb.

Astfel, avocatul a făcut angajări fictive la întreprinderea belgianului. Ulterior, Rotaru l-a acționat în judecată pe investitorul străin, invocând datorii salariale de peste 12.000 de euro și a obținut câștig de cauză. Instanța a acceptat o tranzacție de conciliere în urma căreia cetățeanul belgian a cedat imobilul din Bălți în contul datoriei.

Igor Demciucin activează în cadrul organelor Procuraturii din anul 2010, iar din 2016 acesta a obținut funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Din septembrie 2022 a asigurat interimatul funcţiei de şef-adjunct al PCCOCS. 

Pe 16 ianuarie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a exprimat acordul pentru numirea lui Igor Demciucin în funcția de adjunct al Procurorului General interimar, pe perioada exercitării mandatului de Procurorul General interimar.

Unul din dosarele de rezonanţă gestionate de Demciucin este dosarul intentat fostului şef al Asministraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco.

Igor Demciucin a câştigat la Curtea Supremă de Justiţie litigiul împotriva Autorităţii Naţionale de Integritate, succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Instituţia a fost obligată să-i plătească procurorului un prejudiciu moral de 5 mii de lei, pentru că nu ar fi avut dreptate atunci când a constatat că omul legii ar fi inclus date false în declaraţia de avere. Procurorul s-a plâns în instanţă că CNI i-ar fi lezat grav onoarea şi demnitatea şi a cerut de la actuala ANI un prejudiciu moral de 300 de mii de lei. Magistraţii au redus suma la 5 mii de lei.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut și suspendat din funcție în data de 5 octombrie 2021. La aproape doi ani distanță, președinta Maia Sandu a emis un decret prin care Stoianoglo a fost eliberat din funcție. Sandu a comentat că autoritățile sunt împinse din urmă de condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană, una dintre acestea fiind legată de asigurarea funcției de Procuror General. În data de 12 octombrie 2022, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, Ion Munteanu a fost desemnat să exercite interimatul funcției de Procuror General. Acesta l-a schimbat în funcție pe Dumitru Robu, căruia îi expirase mandatul, exercitat din 6 octombrie 2021.

Viorica Mija
01/12/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii