Ministrul Energiei, Victor Parlicov „supărat” pe ANRE. Care este cauza

Tatiana Gherța
30/05/2023
facebook.com/MinisterulEnergieiRM

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a venit cu o reacție după ce luni, 29 mai, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat în cadrul unei conferințe că mai mulți furnizori de gaze naturale de pe piață ar vinde gaz la preț de două ori mai mic față de restul consumatorilor deserviți la Moldovagaz. Ministrul a specificat că este la curent cu aceste lucruri și că a expediat încă în aprilie o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să soluționeze problema. Acest lucru însă nu s-a întâmplat până acum. Anticoruptie.md a solicitat și opinia ANRE, dar până la publicarea articolului nu a primit un răspuns. 

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a făcut publică scrisoarea expediată la 18 aprilie 2023 către ANRE, în care a solicitat intervenția Agenției pe piața gazelor naturale, prin care a semnalat inechitatea creată de unele companii private.

„Toate „dezvăluirile” făcute ieri de Renato Usatîi nu sunt decât lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE și pe care o fac publică. Guvernul a sesizat inechitatea de pe piață și a solicitat ANRE să intervină. ANRE, ca regulator independent, trebuie sa vină cu o soluție ca acoperirea devierilor tarifare, formate începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaz", a menționat Parlicov.

La fel ca și premierul țării, Dorin Recean, care a anunțat luni că miercuri, 31 mai, Comisia pentru Situații Excepționale va revizui modul în care sunt acoperite diferențele de preț pentru gazele naturale în contexul în care unele întreprinderi beneficiază de prețuri speciale, și ministrul Energiei a precizat că în cadrul ședinței CSE se va interveni pentru a grăbi intervenția reglementatorului. 

Precizăm că, reacția oficialilor vine după ce Renato Usatîi a declarat că mai mulți furnizori de gaze naturale de pe piață ar vinde gaz la preț de două ori mai mic față de restul consumatorilor deserviți la Moldovagaz. Potrivit liderului Partidului Nostru, „cel puțin cinci firme mari livrează mai multor agenți economici azi gaze naturale la prețul între 11 și 14 lei. Vineri erau peste 70 de agenți economici mari care procurau gaz de două ori mai ieftin decât noi, restul. Și ei sunt tot mai mulți”. 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat parțial solicitarea de majorare a prețului pentru gaze, depusă de Moldovagaz, pe 23 septembrie anul trecut. Astfel, de la 1 octombrie, consumatorii achită 29,26 lei pentru un metru cub, cu 6,27 lei mai mult decât în luna septembrie și cu aproximativ 70 de bani mai puțin decât a solicitat Moldovagaz.

Tatiana Gherța
30/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii