Parlamentul European, despre criza politică din Moldova urmare a invalidării alegerilor de la Chișinău: „Oprim acordarea următoarei tranșe din programul de asistență macrofinanciară”

Anticoruptie.md
05/07/2018
Foto: captură privesc.eu

Parlamentului European a decis joi, 5 iulie, după discutarea situației din Republica Moldova, urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău, să stopeze asistența macrofinanciară țării noastre. Anunțul a fost făcut de șefa diplomației UE, Federica Mogherini. Ea a declarat că Uniunea Europeană oprește deocamdată acordarea următoarei tranșe din programul de asistență macrofinanciară, întrucât nu au fost respectate precondițiile politice stipulate în memorandumul de înțelegere semnat de Republica Moldova. Lipsa de transparență în ceea ce privește decizia de invalidare a alegerilor locale noi de la Chișinău este îngrijorătoare și pune la îndoială independența justiției, au declarat parlamentari europeni în cadrul dezbaterilor.

Federica Mogherini, șefa diplomației UE, s-a referit la decizia CSJ din 25 iunie, de invalidare a alegerilor locale de la Chișinău, ca la un act prin care cetățenii din Capitală au fost privați de un primar ales democratic. „Comisia Electorală Centrală a ales să nu organizeze noi alegeri, ceea ce înseamnă că orașul Chișinău va fi guvernat de o administrație nealeasă. Această situație subminează încrederea cetățenilor moldoveni în instituții. Invalidarea a fost netransparentă și eu mă aștept ca autoritățile din Moldova să găsească o soluție la această situație inacceptabilă și ca aceasta să fie în conformitate cu angajamentele pe care și le-a asumat Republica Moldova. Cetățenii municipiului Chișinău și-au exprimat clar lipsa de satisfacție prin demonstrații pașnice săptămânile trecute. Siguranța și libertatea lor de a protesta trebuie garantate. Ne așteptăm ca libertatea și siguranța acestor protestatari să fie garantată. Jurnaliștii trebuie să-și poată face munca în mod liber. Aș vrea să subliniez, cooperarea cu UE nu este împotriva nimănui, este în beneficiul cetățenilor. Noi nu ne gândim la sfere de influență, geopolitică, ne gândim la a avea o situație sustenabilă atât din punct de vedere economic, cât și al statului de drept și al drepturilor omului. Ne vom mări eforturile în ceea ce privește comunicarea și libertatea mass-media în Moldova. Alegerile credibile, incluzive, transparente, la toate nivelurile sunt fundamentul oricărei democrații. Modul în care au fost tratate alegerile la Chișinău nu sunt un semn bun pentru alegerile la nivel național, ce sunt programate pentru sfârșitul anului. În februarie s-au adoptat concluzii ale consiliului în care se spunea că noua lege electorală nu ține cont de recomandările OSCE și ale Comisiei de la Veneția. Tocmai de aceea am decis să oprim deocamdată acordarea următoarei tranșe din programul de asistență macrofinanciară. Aceste plăți depind de două lucruri: implementarea cu succes a anumitor măsuri de politici prevăzute în memorandumul de înțelegere și considerăm că asta s-a întâmplat, dar și respectarea anumitor precondiții politice, ce țin de mecanisme democratice, statul de drept și drepturile omului. După invalidarea alegerilor de la Chișinău precondițiile politice nu sunt îndeplinite. În acest context s-a luat decizia de a se opri deblocarea primei tranșe până vor fi respectate precondițiile politice. Cu cât mai repede se întâmplă, cu atât mai bine”, a declarat Federica Mogherini.

 

Europarlamentarul Andi Cristea s-a referit la schimbările legislative, care nu ar fi în interesul cetățenilor moldoveni. „Respectul cetățenilor față de valorile europene este invers proporțional cu cel al autorităților care conduc Republica Moldova, care folosesc azi tertipuri legislative ca unealtă împotriva exercitării democrației. Cetățenii moldoveni au nevoie mai mult decât oricând de suportul Uniunii Europene și trebuie să dăm un mesaj foarte clar că nu vom tolera această situație în care voința cetățenilor de la Chișinău, de a-l alege pe Andrei Năstase primar este răsturnată prin influențarea unor decizii ale instanțelor. În contextul noilor legi electorale, care încalcă recomandările Comisiei de la Veneția și ale biroului OSCE, e nevoie de un mesaj la fel de clar că trebuie să se revină la o legislație care oferă șanse egale tuturor competitorilor politici”, a declarat oficialul. 

Și parlamentarul european Stanislav Polchak a subliniat că situația de la Chișinău este îngrijorătoare. „Dacă alegerile se anulează, acest lucru trebuie să se facă cu argumente solide, iar decizia tribunalului de la Chișinău este vulnerabilă din acest punct de vedere. Situația de la Chișinău este îngrijorătoare pe termen lung. Moldova este o țară frumoasă, dar din păcate există câțiva oligarhi acolo care creează probleme și care încearcă să fure la stânga și la dreapta. Susținerea UE nu ajunge la cetățeni cum trebuie. Nu putem să păstrăm azi tăcerea, pentru că suntem aroape de cetățenii moldoveni care reprezintă principalul nostru atu, spre deosebire de oligarhi, care nu se susțin decât pe ei”, a declarat Polchak.

În urma discuțiilor a fost adoptată o Rezoluție, cu votul a 343 de europarlamentari, în care se precizează că Parlamentul european condamnă cu fermitate decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor locale de către Curtea Supremă de Justiție „pe motive dubioase și netransparente, care au subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”.

Amintim că imediat după anularea definitivă a alegerilor pentru primăria Capitalei, șefa diplomației UE, Federica Mogherini, și comisarul european pentru politica externă, Johannes Hahn, au venit cu o reacție comună. Oficialii europeni au semnat o declarație comună în care cer autorităților de la Chișinău să se asigure că sunt respectate rezultatele alegerilor.

La 3 iunie, Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului. Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%.

Pe data de 19 iunie, magistrata Rodica Berdilo de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău după mai bine de trei ore de deliberare într-o ședința de judecată cu ușile închise nu a validat mandatul primarului ales. Magistrații Curții de Apel au menținut hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Decizia a fost luată de magistrații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima. Deși avocații lui Andrei Năstase au cerut recuzarea completului de judecată, cererea fost respinsă a de judecătorul Ion Muruianu. Pe data de 25 iunie, Curtea Supremă de Justiție a pus punctul în cazul validării alegerilor locale noi din Chișinău respingând recursul primarului ales, Andrei Năstase. Decizia a fost luată de către magistrații Victor Burduh, Luiza Gafton și Ion Druță.

Anticoruptie.md
05/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii