Patru cauze invocate de Moldovagaz de ce nu poate să achiziționeze gaze naturale pentru consumatorii săi

Ilie Gulca
19/01/2022

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat miercuri de ce băncile moldovenești au refuzat să acorde credit companiei pentru a achita acționarului său principal, Gazprom, furnizarea gazelor naturale. Printre acestea sunt incapacitatea de a oferi imobile drept gaj și garanții de stat.

Vadim Ceban a menționat, potrivit newsmaker.md, patru cauze invocate de băncile moldovenești pentru refuzul de a acorda credite pentru Moldovagaz necesar pentru achitarea furnizării curente de gaze.

În primul rând, după spusele lui Ceban, Moldovagaz are un capital negativ și nu are posibilitatea să ofere imobile drept gaj. În același timp, a remarcat el, „tariful pentru livrarea gazelor naturale consumatorilor finali stabilit pentru noiembrie de Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică nu acoperă cheltuielile Moldovagaz pentru achiziția gazelor naturale”.

O altă cauză menționată de Ceban este „situația foarte dificilă pe piața internațională de gaze naturale legată de fluctuațiile imprevizibile ale prețurilor”.

Mai mult, după spusele șefului Moldovagaz, întreprinderea nu poate să satisfacă solicitările suplimentare ale băncilor privind garanțiile de stat.

Pe 11 ianuarie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru achitarea consumului curent de gaze natuale, s-a stabilit ca Moldovagaz să continue negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pentru luna decembrie, Moldovagaz a achitat integral pe 14 ianuarie. Pentru luna ianuarie 2022, până la data de 20 ianuarie, din surse proprii, vor fi achitate de către Moldovagaz aproximativ 38 de milioane de dolari sau zece zile de consum (perioada 1–9 ianuarie). 

Gazprom a trimis, marți, o scrisoare de înștiințare de plată a facturilor în caz contrar amenințând cu sistarea gazelor naturale către Republica Moldova, a declarat premierul Natalia Gavrilița într-o conferință comună ținută miercuri.

Ministrul Spînu a declarat că regretă această schimbare de atitudine din partea Gazprom, declarând că Guvernul va interveni și va rezolva problema asigurării cu gaze a consumatorilor.

Ilie Gulca
19/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii