Zeci de producători agricoli din mai multe raioane ale republicii au ieșit, miercuri, cu tehnica agricolă pe străzi, iar unii dintre ei și-au pornit tractoarele spre Chișinău în semn de protest față de lipsa de reacție a autorităților în legătură cu situația gravă cu care se confruntă.
Doar în prima zi a protestului, potrivit organizatorilor, la periferia Chișinăului se așteaptă să ajungă peste 200 de tractoare. Joi, acestea vor porni spre Piața Marii Adunări Naționale. În imaginile video publicate de agricultori pe rețele de socializare, aceștia încurajează alți producători agricoli să își revendice drepturile.
Potrivit președintelui Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, acțiunea de protest se desfășoară în pofida unor intimidări la adresa fermierilor din unele raioane. Protestatarii insistă pe aceleași revendicări cu care au mers la discuții la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și care nu necesită cheltuieli suplimentare de la buget.
Întâi de toate, protestatarii solicită instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii. Ulterior, să urmeze examinarea dosarelor fermierilor de către Comisia specială. Crearea acesteia a fost anunțată de MAIA în vederea eliberării avizelor care vor atesta imposibilitatea fermierilor de a-și executa obligațiile în contextul raporturilor contractuale comerciale.
De asemenea, manifestanții revendică alocarea în 2024 a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru plăți directe fermierilor care au cultivat floarea-soarelui și porumb, pentru compensarea parțială a pierderilor suportate. Fermierii revendică aprobarea unui regulament în acest sens până la sfârșitul acestui an încât plățile directe să fie achitate nu mai târziu de 1 martie 2024.
Tot miercuri, Guvernul a votat simplificarea și eficientizarea procesului de evaluare a dosarelor depuse de fermieri pentru a beneficia de ajutor financiar. „Obiectivul principal este diminuarea numărului de documente necesare și simplificarea semnificativă a proceselor administrative, cu rezultatul direct al transferului fondurilor alocate pentru ajutorul fermierilor afectați până la încheierea anului bugetar”, a specificat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, adăugând că astfel se va accelera procesul de acordare a sprijinului financiar.
MAIA a comunicat pentru Portalul Anticoruptie.md că lucrează pentru identificarea soluțiilor eficiente pentru situația creată. Numai că realizarea revendicării privind instituirea moratoriului este imposibilă din cauza inexistenței pârghiilor legale în acest sens. „Sunt analizate alte soluții care se pot încadra în limitele legii”, au spus responsabilii ministerului de resort.
Acțiunea de protest a producătorilor agricoli a fost anunțată la 15 noiembrie de Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor, după ce acestea nu au obținut un răspuns favorabil la revendicările înaintate.
Potrivit celor două organizații, sute de agricultori sunt în pragul falimentului, iar în privința multora au fost pornite procese de insolvabilitate, sunt prezentate titluri executorii, încât ei riscă să rămână fără tehnică și terenuri.
Ultima acțiune de protest cu tehnică agricolă a avut loc în iunie curent, când agricultorii au parcat tractoarele în circa 20 de locații de-a lungul șoselelor țării. Ulterior, au ajuns și în Piața Marii Adunări Naționale. Autoritățile au promis atunci acordarea suportului necesar, inclusiv din surse care au fost solicitate din partea Uniunii Europene.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii