Procurorul Vitalie Galeru a fost demis din sistem. Cariera, averea și dosarele de rezonanță pe care le-a instrumentat

Mariana Colun
14/07/2020
Foto: realitatea.md

Procurorul Vitalie Galeru, care a reprezentat acuzarea în mai multe dosare de rezonanță, printre care cauza penală a fostului premier Vlad Filat, dosarul coruperii deputaților, dar și dosarul deschis pe numele fostului procuror general interimar, Andrei Pântea, a fost eliberat din sistem de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Decizia a fost luată la ședința din 3 iulie curent.

Membrii CSP au admis contestația Inspecției procurorilor și au casat hotărârea Colegiului de disciplină și etică adoptată în privinţa procurorului Vitalie Galeru. Aceștia au adoptat o nouă hotărâre prin care l-au recunoscut vinovat de îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu și i-au aplicat sancțiune disciplinară sub formă de mustrare. Totodată, CSP l-a recunoscut vinovat pe procurorul Vitalie Galeru de încălcarea gravă a legii și i-a aplicat cea mai gravă sancțiune disciplinară – eliberarea din funcția de procuror. Astfel, pentru concurs de abateri disciplinare, prin absorbția sancțiunii disciplinare mai ușoare de sancțiunea disciplinară mai gravă, Galeru a fost eliberat din sistem.

Cariera procurorului

Inițial, Vitalie Galeru a activat în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, transformat ulterior în CNA. În aprilie 2011, a ajuns în Procuratura municipiului Chișinău, iar doi ani mai târziu a cerut să fie transferat la Procuratura Anticorupţie. În scrisoarea de motivare, procurorul Galeru a indicat că „perioada îndelungată în care a activat la o procuratură specializată prezintă riscurile unei evoluții unilaterale în formarea profesională, motiv din care a concluzionat asupra necesității admiterii unei schimbări în carieră, care să nu fie legată de un domeniu specializat”.

Exact în perioada transferului, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, a inițiat o procedură disciplinară în privinţa lui Galeru, învinuindu-l că prin acţiunile sale i-ar fi scăpat de închisoare pe un traficant de droguri şi pe un contrabandist de metale preţioase. La 6 februarie 2014, CSP a menținut însă hotărârea Colegiului disciplinar în care se spune că „că singura abatere probată nu este una gravă şi nu a generat consecinţe prejudiciabile”. Această opțiune a susținut-o și în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor, Vitalie Galeru a confirmat cererea depusă și a solicitat acceptarea acestui transfer, pentru diversificarea prestației profesionale.

Averea lui Vitalie Galeru

Anterior, portalul crimemoldova.com a scris că Vitalie Galeru locuiește într-o casă cu două niveluri și mansardă, la câteva sute de metri de la intrarea din partea de Sud a Capitalei. Atât imobilul, cât și terenul pe care este amplasat acesta, este înscris pe numele soției sale, și a fost primit drept donație în februarie 2013, de la o familie din Basarabeasca, raionul lor de baştină. Jurnaliștii mai scriau că familia Galeru deţine o plantaţie de cel puţin patru hectare de viţă de vie în extravilanul satului Hârtop, raionul Cimişlia, la o distanţă de cca 50 de kilometri de la Chişinău. Galeru a procurat de la locuitorii din Hârtop terenurile, pe parcursul anilor 2008-2016, iar o parte din terenuri le-a luat în arendă. 

Casa lui Vitalie Galeru

Potrivit declaraţiei de avere și interese personale pentru 2019, familia Galeru mai deţine în proprietate încă patru terenuri intravilane, cu suprafaţa de șase, 11, 19, respectiv 22 de ari. În 2009, familia Galeru a procurat un apartament de 39 metri pătraţi. În 2018, aceștia mai procură o casă de 80,9 metri pătrați, cu acareturi, iar o altă casă, de 178,7 metri pătrați, o obțin prin moștenire. 

Anul trecut, procurorul și-a schimbat mașinile. Acesta a vândut o Skoda Octavia cu 80.000 de lei și un Nissan Quashqai cu 11.500 de euro, și a procurat în schimb o Skoda în valoare de 15.715 euro și un Hyunday Tucson pentru care a scos din buzunar 19.600 de euro.

Procurorul Vitalie Galeru indică și patru credite. Primul împrumut, în mărime de 139 de mii de euro a fost contractat în 2015 de la o persoană fizică și trebuia să fie restituit până în 2019. Un alt credit, în valoare de 510 mii de lei, a fost contractat în 2017 și trebuie restituit până în 2037 cu 11% rata dobânzii. Celelalte două credite au fost luate anul trecut pentru procurarea automobilelor. Pe de altă parte, Veniturile familiei Galeru în 2019 se cifrează la 896 de mii de lei, din salariul celor doi soți și activitatea de fermier a soției.

Dosarele de rezonanță

Vitalie Galeru a fost procurorul care l-a reținut, la 15 octombrie 2015, pe ex-premierul Vlad Filat, pentru 72 de ore pentru corupere pasivă și trafic de influență. Decizia a fost luată după ce liderul liberal-democraților a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul deschis a 79 de deputați, la solicitarea procurorului general Corneliu Gurin.

Vitalie Galeru a instrumentat dosarul coruperii deputaților, în care figura fostul polițist Vitalie Burlacu și modelul Irina Baglai. Judecătoria Chișinău i-a condamnat, în 2016, pe Burlacu la 11 ani de închisoare, iar pe Baglai, la trei ani de detenție, dintre care doi cu suspendarea executării pedepsei. În 2017, Curtea de Apel Chișinău a menținut pedeapsa pentru Burlacu și a înăsprit pedeapsa Irinei Baglai. Hotărârea a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție, însă în august 2019, înalta instanță a admis recursul în anulare al avocaților lui Burlacu și Baglai și a transmis dosarul la rejudecare. În iunie curent, cei doi au fost achitați. Decizia a fost luată de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, care a dispus încetarea urmăririi penale pe motiv că au apărut circumstanțe noi care exclud urmărirea penală în dosarul respectiv. Prin aceeași decizie, Curtea de Apel Chișinău a dispus restituirea a 250 de mii de dolari, bani ridicați în timpul perchezițiilor, și a 500 de mii de euro, bani ridicați dintr-un seif închiriat de Irina Baglai la o filială a băncii comerciale Energbank.

Tot Galeru a instrumentat dosarul fostului procuror general interimar Andrei Pântea, reținut pentru transferul în Federația Rusă a dosarului hoțului în lege Grigore Karamalak. Acesta a fost condamnat la 16 ianuarie 2017, la doi ani de detenție pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Prin aceeași decizie, instanța a dispus amnistierea fostului procuror, solicitarea venind din partea acuzării.

Mariana Colun
14/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii