„Să acționeze prudent”. Consiliul Superior al Procurorilor îi răspunde procurorului-șef Anticorupție, Veronica Dragalin

Ilie Gulca
05/03/2024

Consiliul Superior al Procurorilor a calificat declarațiile procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, despre anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general drept „excesive” și care contravin statutului Consiliului, standardelor internaționale și principiilor statului de drept.

„Orice speculație sau distorsionare pe marginea acestor fapte prezintă riscul dezinformării societății sau manipulării opiniei publice, precum și ar putea să creeze premisele unei influențe necorespunzătoare asupra membrilor CSP, inclusiv în procedurile viitoare”, se menționează într-un comunicat al Consiliului.

Consiliul Superior al Procurorilor a subliniat că este o autoritate publică de nivel constituțional, fiind organul suprem de autoadministrare al Procuraturii și constituind garantul independenței și imparțialității procurorilor.

Prin urmare, Consiliul a îndemnat „decidenții procesuali” să dea dovadă de acuratețe în discursul public, să acționeze prudent și cu respectarea limitelor atribuțiilor funcționale conferite de Lege.

Pe 1 martie, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că inițiază un proces penal pentru a investiga circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general.

„Eu contez pe buna credință a tuturor membrilor CSP, pentru că noi cu toții vrem ca adevărul să iasă la suprafață. Vreau să fiu foarte clară - acest proces penal a fost inițiat la raportul meu personal de aurosesizatre. Mai departe în acest proces va fi zero influență”, a spus ea.

„Fiecare mesaj care ajunge la mine o să fie înregistrat în registrul de influență necorespunzătoare. Nu vorbiți cu mine deloc despre acest proces. Dacă cineva are o informație relevantă, vă rog să trimiteți oficial la Procuratura Anticoruptie”.

Membra CSP, Olesea Vîrlan, evaluarea căreia a dus la anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general, a recunoscut că a greșit în privința lui Ion Munteanu. Aceasta a spus că punctajul candidatului ar fi trebuit să fie 8,5 în loc de 3,5, dar … „s-au strecurat anumite greșeli”.

În urma probei interviului, care s-a desfășurat pe 22 februarie, din totalul celor patru candidați admiși, cel mai mare punctaj l-a obținut adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi - 8,53. Ion Muntean a acumulat 8,16 puncte, situându-se pe poziția a treia, după procurorul Igor Demciucin care a primit 8,19 puncte.

În situația în care doar Ion Munteanu a fost depunctat și luând în considerație discrepanța asumată de membra CSP, actualul procuror general interimar ar fi trebuit să fie candidatul la șefia Procuraturii Generale, cu un punctaj de 8,72.

Ilie Gulca
05/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii