Tensiuni și tentative de destabilizări în rândul protestatarilor din Piața Marii Adunări Naționale

Mihaela Cibotaru
27/11/2023
Agroexpert

Asociația Forța Fermierilor acuză poliția de provocarea și intimidarea fermierilor, care participă sau intenționează să participe la protestul din Piața Marii Adunări Naționale, inclusiv reținerea unor participanți la protest. Totodată, sunt și din cei care încearcă să se infiltreze în rândul protestatarilor, pentru a crea tensiuni.

Într-o declarație, asociația susține că mai mulți comisari raionali de poliție „le telefonau fermierilor și cereau retragerea tehnicii agricole din PMAN sau garantarea neparticipării la protest”, avertizând-ui că ar putea fi următorii contra cărora vor fi intentate dosare penale.

Aceasta ar fi, potrivit asociației, parte a „campanie de provocare și intimidare a fermierilor” începută prima zi a protestului, când poliția a refuzat să creeze așa-zisul coridor verde pentru ca protestatarii să se deplaseze spre PMAN. Membrii asociației subliniază că protestul este unul lipsit de substrat politic, iar motivele care i-au adus în piață pe agricultori, care sunt într-o situație disperată și „se pune întrebarea reală privind supraviețuirea miilor de fermieri micro, mici și mijlocii”, sunt exclusiv economice.

Totodată, Forța Fermierilor notează schimbarea atitudinii atât a conducerii actuale, care neglijează situația gravă a agricultorilor, în timp ce în cadrul protestelor de acum trei ani îi încurajau pe aceștia la activism, cât și a celor aflați în opoziție, care „încearcă acum cu răsputeri să se înfiltreze în rândurile protestatarilor. Vin cu sfaturi. Strigă peste tot că agricultorii au dreptate. Visează la destabilizări”. 

Șeful Inspectoratului general de poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, anunțase la sfârșitul săptămânii trecute despre constatarea mai multor contravenții, atât din partea organizatorilor, cât și a participanților la acțiunea de protest, cât și despre intentarea unei cauze penale pentru acțiuni de instigare la acțiuni de nesupunere și atentat asupra bunurilor statului. Șeful IGP a subliniat că încălcările au fost comise de protestatari chiar în prima zi a manifestației, când aceștia au blocat circulația pe șoseaua Hâncești și a chemat la respectarea Legii cu privire la întruniri.

Manifestația fermierilor a fost anunțată pe 15 noiembrie, în semn de protest față de inacțiunea autorităților vizavi de situația gravă în care s-au pomenit agricultorii. Pe 22 noiembrie, producătorii agricoli au ieșit cu tractoarele în stradă, insistând pe satisfacerea revendicările înaintate de ei.

Organizațiile de profil susțin că sute de agricultori sunt în pragul falimentului, iar în privința multora au fost pornite procese de insolvabilitate, le sunt prezentate titluri executorii, încât ei riscă să rămână fără tehnică și terenuri. 

În prima zi a protestului, circa 200 de agricultori din mai multe raioane și-au pornit tractoarele spre capitală și le-au parcat la intrarea în Chișinău. Aceștia au blocat timp de câteva ore circulația pe șoseaua Hâncești. În următoarea zi, protestatarii s-au deplasat spre Piața Marii Adunări Naționale, iar unii dintre ei au fost implicați în altercații cu oamenii legii.

Mihaela Cibotaru
27/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii