Video // A treia zi de proteste la Chişinău. Manifestaţiile vor continua pe parcursul întregii săptămâni

Anticoruptie.md
08/05/2017
A treia zi de proteste la Chişinău. Captură video: Privesc.eu

Zeci de persoane s-au adunat luni, 8 mai, în faţa clădirii Parlamentului la cel de-al treilea flashmob împotriva încercării PD şi PSRM de a schimba sistemul electoral. Reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale, artişti, exponenţi ai partidelor extraparlamentare şi ai opoziţiei parlamentare, dar şi simpli cetăţeni au ieşit în stradă chiar dacă a plouat.  

Reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale au anunţat că protestele vor continua pe parcursul întregii săptămâni, la ora 17.00, iar duminică manifestaţia va avea loc la 12.00.

„Am aflat că noi stăm aici la proteste pe banii lui Karamalak  (Grigore Karamalak, cunoscut drept lider al lumii interlope - n.r.). Asta scriu bloggerii lui Vlad Plahotniuc și asta recomandă Publika TV să citească toată lumea din țara asta. Este o minciună cum sunt alte minciuni pe care le promovează oamenii care ar trebui în spatele nostru să se gândească la binele nostru, numai că ei în spatele nostru se gândesc la binele lor și asta-i marea problemă în țara noastră - că am ales în calitate de deputați oameni de paie, oameni care acționează așa cum le dictează cineva, care nu au coloană vertebrală, nu au demnitate și nu au integritate. Nouă asta ne trebuie - în sistemul actual să promovăm oameni demni, oameni care o să știe să consulte acest popor, pe fiecare problemă, să nu inventeze probleme, așa cum a fost inventată problema cu acest sistem și necesitatea de a trece la uninominal, mixt sau cum s-o fi gândit cuplul PDM-PSRM”, a declarat Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, în faţa manifestanţilor. 

Duminică, 7 mai, reprezentanţii PD au reacţionat susţinând într-un comunicat de presă că ar trebui „să fie respectat de către opoziție și dreptul celor 853.000 de cetăţeni care au semnat pentru schimbarea sistemului electoral”. La doar trei săptămâni de la anunțul lui Vlad Plahotniuc privind intenția de a promova votul uninominal, reprezentanţii Partidului Democrat declarau că au adunat peste jumătate de milion de semnături din partea cetățenilor care susțin proiectul cu privire la schimbarea sistemului electoral. Pe de altă parte, unii experţi nu au exclus că semnăturile au fost adunate prin manipulare, dar şi că PD a recurs la resurse administrative

Anticoruptie.md
08/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii