Noul șef interimar al Direcției Educație a Capitalei promite că firmele vizate în dosarul licitațiilor trucate nu vor mai furniza produse alimentare în grădinițe și școli

Anticoruptie.md
04/01/2017
Foto: CIJM

Noul șef interimar al Direcției Educație, Tineret și Sport din Chișinău, Alexandru Fleaș, promite că agenții economici implicați în licitațiile trucate din anul trecut nu vor mai livra produse alimentare în grădinițe și școli în viitor, potrivit IPN. Asta deși cel puțin una dintre direcțiile municipale a apelat din nou la aceste firme pentru asigurarea cu produse alimentare a instituțiilor școlare în 2017.

Alexandru Fleaș a declarat că a dispus să fie respinse ofertele antreprenorilor cu reputația pătată. „Este o obrăznicie ceea ce se întâmplă, pentru că aceiași agenți economici implicați în licitațiile trucate participă și la aceste tendere. Categoric sunt respinse aceste oferte pentru că cerința noastră este ca acești agenți economici să fie incluși în lista de interdicție, ceea ce și s-a făcut. Din păcate, așa este legislația, agenții respectivi pot să activeze, nu le este sistată activitatea, respectiv ei participă la aceste licitații și nu le putem interzice acest lucru”, a menționat Alexandru Fleaș pentru IPN.

Funcționarul a fost numit șef interimar la DGETS a Capitalei pe data de 3 ianuarie, printr-o dispoziție a primarului Dorin Chirtoacă, până acum el fiind director adjunct al direcției. Anterior, interimatul funcției a fost asigurat de către Valentina Cujbă, care a înlocuit-o pe Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb. Ultima a fost suspendată din funcție la sfârșitul lunii noiembrie. Fleaș a fost unul dintre membrii grupului pentru desfășurarea achizițiilor publice din cadrul DGETS în anul 2015, potrivit studiului CNA care a stat la baza pornirii investigaţiilor privind licitaţiile trucate în Educaţie. Potrivit realitatea.md, funcționarul ar fi fost prezent și la petrecerea de acum câțiva ani din garajul Primăriei, la care Dorin Chirtoacă a fost filmat în stare de ebrietate. 

La sfârșitul lunii decembrie 2016, Anticoruptie.md a scris despre faptul că, potrivit bazei de date a Agenției Achiziții Publice, Direcția Educație, Tineret și Sport din sectorul Centru al Capitalei a semnat din nou contracte de livrare a produselor alimentare cu firmele Sanex-Comerț și Lovis Angro. Contractele au fost semnate pe 2 decembrie, după ce reprezentanții companiilor au ajuns în arestul oamenilor legii, suspectați de trucarea licitațiilor.

Într-o anchetă realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice se preciza că  patronul companiei Lovis Angro, Lilian Sofrone, ar fi fost pomenit în stenogramele convorbirilor telefonice publicate de CNA. Din discuții reieșea că businessmanul ar trebui să rezolve o problemă cu achitarea unor taxe ilegale pe care agenții economici le plăteau periodic șefilor de direcții pentru trucarea licitațiilor. În 2016,  Lovis Angro a câștigat cel puțin zece contracte de achiziții publice la DETS Râșcani, DETS Buiucani și DETS Centru. Valoarea totală a contractelor este de 10,3 milioane de lei, dintre care 7,8 milioane sunt achiziții făcute de DETS Râșcani. Pentru alimentația copiilor din grădinițe în 2017, DETS Centru a făcut achiziții de 201 mii de lei de la Lovis Agro.

Sanex-Comerț, de la care aceeași direcție de învățământ a procurat produse alimentare de 112 mii de lei, îi are în calitate de angajați pe Natalia și Serghei Bahcivanji, reținuți de oamenii legii și plasați în arest pentru 20 și,respectiv 30 de zile, fiind bănuiți de trafic de influenţă și corupere activă. Cei doi sunt fiica și ginerele Tatianei Cebotari, consiliera ministrului Educației, Corina Fusu. Natalia Bahcivanji și soțul ei Serghei par să figureze și în interceptările telefonice făcute publice de CNA. Aceasta pare a fi femeia care discută cu un bărbat despre merele stricate care urmează a fi livrate grădinițelor.

17 funcționari publici și reprezentanți ai agenților economici au fost reținuți la sfârșitul lunii octombrie 2016 în dosarul licitațiilor trucate cu produse alimentare la școlile și grădinițele din Capitală, în total fiind bănuite 23 de persoane. Oamenii legii au prezentat interceptări din care reiese că o parte din produsele livrate erau alterate. Cele 17 persoane au fost plasate în arest preventiv, însă au fost eliberate din izolatorul CNA acum câteva zile. 

Anticoruptie.md
04/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii