Biroul Național Central Interpol Chișinău solicită darea în urmărire a lui Platon și Cavcaliuc

Irina Odobescu
01/09/2021
Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc

Biroului Național Central Interpol Chișinău a solicitat Biroului de la Lyon, Franța, anunțarea în urmărire internațională a lui Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc. Ambii au părăsit Republicat Moldova după scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie.

„Am înaintat solicitările din partea autorităților R. Moldova de a-i anunța în urmărire internațională pe Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc. În cazul lui Veaceslav Platon solicitarea este pentru arest și extrădare, iar în cazul lui Gheorghe Cavcaliuc, este solicitată localizarea acestuia”, a precizat șeful Biroului Național Central al Interpol din Republica Moldova, Viorel Țențiu.

Gherghe Cvacaliuc, președintele PACE și fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: huliganism comis de două sau mai multe persoane și chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor. 

Membri ai PACE, filiala Sângerei, l-au stropit pe față cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru. Activiștii PACE l-au acuzat pe funcționar că s-ar fi „vaccinat anti-Covid fără rând”.

Cavcaliuc a refuzat public să se prezinte la Procuratura Sângerei în dosarul verde de briliant. El a cerut recuzarea întregului corp de procurori, în special a Ludmilei Zaharia cu care ar fi „în conflict de interes”. Un alt motiv invocat de omul politic este aflarea în concediu a avocatului său.

Fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției a plecat din Republica Moldova în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și nu s-a mai întors în țară.

Veaceslav Platon

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în mai 2021, a fost achitat în dosarul fraudei bancare, la solicitarea procurorilor.

Însă Platon are statut de inculpat în alte trei dosare penale şi este reclamat în mai multe dosare civile privind apărarea cinstei şi demnităţii. La mijlocul lunii iulie, Platon ar fi zburat la Londra, imediat ce procurorii i-ar fi ridicat restricțiile de părăsire a R. Moldova.

La începutul lunii august, Platon scris pe rețelele de socializare că nu are planuri să revină în următoarele zile în Republica Moldova pentru a se prezenta la procesul de judecată în dosarul în care este învinuit pentru escrocherie şi corupere. În schimb, el planifică să aibă mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Marea Britanie.

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat pe 12 august, mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon pe un termen de 30 de zile şi a dispus să fie dat în urmărire generală. Inspectoratului de Poliţie din sectorul Buiucani al Capitalei urma să-l caute pe Platon. Şedinţele de judecată urmează a fi reluate în octombrie curent.

Irina Odobescu
01/09/2021Become a Patron!

Comentarii