Dosarul expulzării profesorilor turci // Guvernul a achitat 125 de mii de euro în cazul a cinci dintre cei șapte cetățeni turci expulzați în 2018

Anticoruptie.md
26/06/2020

Guvernul a achitat 125 de mii de euro în cazul a cinci dintre cei șapte cetățeni turci expulzați în 2018, în urma condamnării Republicii Moldova la CEDO. Anunțul a fost făcut de deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan.

„Îi vom trage la răspundere pe cei care s-au făcut vinovați – în momentul în care vom avea o justiție corectă. Avem încă un motiv în plus: în condiții de pandemie și criză economică, Guvernul a trebuit să plătească o sumă importantă, din banii contribuabililor, care ar fi fost extrem de necesari acum pentru combaterea crizei. Orice ilegalitate se plătește prin consecințe. Asta trebuie să țină minte atât cei care o comit, cât și cei care o văd, cât și, cu atât mai mult, cei care închid ochii când este ea comisă, fără s-o taxeze. Dacă organele competente ar fi reacționat prompt atunci, acum oamenii condamnați de regimul Erdogan ar fi fost în siguranță, iar Republica Moldova nu ar fi fost impusă la plata acestei compensații”, a scris Moțpan pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a descins, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, la filialele celui mai bun liceu privat din Republica Moldova și a reținut șapte angajați de origine turcă și un adolescent. Calificând aceste persoane drept periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova, SIS le-a expulzat în Turcia. Este vorba despre Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, Hasan Karacaoglu, director adjunct general, Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul de la aceeași școală, Mujdat Celebi, director financiar, Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga și profesorul Huseyin Bayraktar. În operațiunea desfășurată de SIS au participat și serviciile secrete turcești. De asemenea, un minor a fost și el reținut împreună cu profesorul său, pentru a fi eliberat la scurt timp.

Instituțiile internaționale au reacționat prompt la acțiunea de expulzare a cetățenilor turci de către SIS. Johanes Hahn, comisarul pentru Extindere și Politici de Vecinătate al UE, a criticat dur, joi seară, decizia autorităților de la Chișinău. „Mă aștept ca guvernul moldovean și toate autoritățile să respecte statul de drept și toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johanes Hahn pe contul său TwitterDe asemenea, un grup de șapte europarlamentari au trimis o scrisoare comună către autoritățile din R. Moldova în care condamnă un astfel de comportament abuziv ce excede valorile și principiile Uniunii Europene.

Reținerea celor șapte cetățeni turci la Chișinău de către autoritățile moldovenești a provocat proteste ample în SUA și Canada în fața consulatelor Republicii Moldova la New York, Washington DC, Toronto și Chicago. „Stopați deportarea profesorilor!”, „Ei sunt profesori, și nu criminali!”, „Moldova, oprește extrădarea!”, „Moldova, eliberează profesorii turci!”, „Libertate profesorilor turci!”, se putea citi pe pancartele afișate de către manifestanți.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați în septembrie 2018 în Turcia. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Anticoruptie.md
26/06/2020

Comentarii