Veaceslav Platon, eliberat din detenție

Anticoruptie.md
15/06/2020
Veaceslav Platon, la una dintre ședințele Curții de Apel Foto: unimedia.md

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost eliberat luni din detenție, după ce magistrații au admis demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Informația a fost confirmată pe rețelele de socializare de către avocatul lui Platon, Ion Crețu.

„A fost admis demersul de suspendare a executării pedepsei! Cît efort, dar în sfîrșit am fost auziți, ca o persoana nevinovată să nu fie deținută ilegal, însă sa fie trași la răspundere anume persoanele care au săvîrșit infracțiunea. Pentru acei care sunt împotriva eliberării lui Platon Veaceslav, încetați cu susținerea beneficiari reali ai furtului miliardului și nu reprezentați interesele lui Plahotniuc Vladimir, prin transmiterea unor mesaje false cetățenilor”, a menționat apărătorul.

Amintim că la 18 mai, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că beneficiarul principal al fraudei bancare ar fi fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc. În același timp, dosarul penal în care a fost condamnat Veaceslav Platon ar fi unul falsificat în totalitate. „Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa. În baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia – lucru, de care, anterior, a fost privat. Pentru a evita tot felul de speculații, vom cere instanței de judecată să examineze dosarul în regim transparent, în cadrul unui proces echitabil, pentru a permite societății să dea apreciere materialelor care au stat la baza învinuirii acestuia, a afla cine, de fapt, stă în spatele acestor falsuri și cine, în realitate, a beneficiat de mijloacele financiare sustrase”, a punctat Stoianoglo.

Ulterior, în presă a apărut o înregistrare video de la audierele lui Veaceslav Platon de către procurorul general Alexandr Stoianoglo la scurt timp de la desemnarea sa în funcție. Aceasta denotă că întrevederea dintre cei doi a decurs într-o atmosferă prietenoasă, Stoianoglo îi strange mâna afaceristului și îi spune că este bucuros să-l vadă. Veaceslav Platon i-a promis procurorului să fie sincer și să spună adevărul, dar a refuzat să răspundă la toate întrebările, refuzul fiind acceptat de Stoianoglo. În aceeași zi, procurorul general a dispus investigarea apariției în presă a secvenței video de la audierile lui Veaceslav Platon.

Amintim că în aprilie 2017, magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat la 18 ani de închisoare cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, care a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei. La citirea dispozitivului sentinței a fost prezent și Platon. El a fost lipsit însă de ultimul cuvânt, fiind înlăturat de la judecarea procesului său la începutul anului.

În decembrie 2017, Platon a mai primit 12 ani de privațiune de libertate. De această dată, controversatul om de afaceri s-ar face vinovat de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. În ianuarie curent, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia primei instanțe, iar Platon a fost absolvit de cei 12 ani de închisoare.

În Judecătoria Chișinău se află pe rol cel de-al treilea dosar intentat pe numele lui Platon, care ar fi fost pornit în baza unui denunț al lui Ilan Șor. Recent, Judecătoria Chișinău i-a redus lui Veaceslav Platon termenul de detenţie cu 565 de zile, fiind invocate condițiile inumane și degradante de detenție.

Anticoruptie.md
15/06/2020

Comentarii