18.07.2022 – 24.07.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
24/07/2022
Colaj CIJM, surse oficiale

A fost săptămâna în care ONU a încercat să intermedieze negocierile privind reluarea exportului de cereale din Ucraina, prin asigurarea unui coridor maritim sigur pentru nave. La nici 24 de ore de la încheierea Acordului de la Istanbul, militarii ruși au lansat noi atacuri cu rachetă asupra portului Odesa, gest criticat intens de oficiali europeni.

În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu poate avea nicio încredere în ruși și a cerut mai multe sisteme de apărare din partea partenerilor.

Tot în această săptămână, la Chișinău, au avut loc mai multe ședințe de judecată în procese de rezonanță, iar Centrul Independent de Jurnalism a sesizat societatea privind încercările de a supune  pressing-ului jurnaliștii de investigație.

În aceste 7 zile, autoritățile au continuat negocierile cu partenerii de dezvoltare în ceea ce privește securitatea energetică, iar o misiune FMI se va afla în Republica Moldova până la sfârșitul lunii iulie.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

18.07.2022

Zelenski ia măsuri radicale la Kiev: i-a demis pe șeful SBU și Procurorul general. Serviciile speciale ucrainene, penetrate de ruși

Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe procurorul general Irina Venediktova și pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov. Potrivit unui decret publicat dumincă de Biroul Președintelui, adjunctul lui Venediktova, Oleksi Simonenko a fost numit procuror general interimar, în schimb înlocuitorul lui Bakanov nu a fost încă anunțat, relatează Kyiv Independent.

Venediktova este prima femeie care a ocupat postul de procuror general. Ea a fost numită în primăvara anului 2020. În timpul mandatului său, Venediktova a fost supusă unor critici dure din partea activiștilor anticorupție și a presei, care au evidențiat eșecul ei de a urmări în justiție înalte persoane. cazuri de profil și rolul biroului ei în sabotarea investigațiilor de corupție împotriva persoanelor afiliate lui Zelenski, inclusiv a membrilor partidului și ai administrației sale.

Prietenul din copilărie și angajatul de lungă durată al lui Zelenski, Bakanov, a fost numit în august 2019. Înainte de a intra în politică, Bakanov a fost avocat și manager de top la compania de divertisment a lui Zelenski Kvartal 95.

Detalii, aici

19.07.2022

Perspectivele finanţării externe: FMI începe prima evaluare a programului cu Republica Moldova

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, va purta în perioada 20-29 iulie discuții cu autoritățile de la Chișinău în contextul primei evaluări a programului de finanțare a Republicii Moldova, susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF).

„Misiunea va discuta evoluțiile economice recente și perspectivele, progresul atins în implementarea programului și riscurile cu care se confruntă economia”, a anunţat  Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova.

O altă misiune a FMI condusă de Ruben Atoyan a vizitat Chișinăul la mijlocul lunii iunie cu scopul de a actualiza informația privind situația macroeconomică și a discuta cu autoritățile moldovenești despre politicile implementate. Misiunea nu a fost, însă, una de evaluare.

Detalii, aici

 

20.07.2022

Ce spune Procuratura Generală despre complicii lui Igor Dodon care au reușit să scape

Serviciul de presă al Procuraturii Generale nu poate să confirme numele celor doi complici  vizați în dosarul penal pornit pe numele fostului președinte, Igor Dodon,  care au părăsit teritoriul Republicii Moldova după ce socialistul a fost reținut și plasat în arest la domiciliu.

„Aceasta facilitează faptul ca Igor Dodon să comită acțiuni în vederea obstrucționării anchetei în prezenta cauză penală”, a declarat procurorul responsabil de caz Petru Iarmaliuc în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Am văzut declarațiile procurorului responsabil de caz, însă pe moment nu pot să confirm numele complicilor”, a declarat procurora responsabilă de comunicare cu presa a Procuraturii Generale.

Detalii, aici

 

21.07.2022

Dodon poate să vorbească în continuare la telefon din arest la domiciliu. Magistrații au respins solicitările procurorilor privind restricțiile de comunicare

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile, în privința fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Magistrații au menținut aceleași restricții din mandatul anterior, deși procurorii au solicitat aplicarea restricției prevăzute expres la art.188 alin.(3) pct.2) din Codul de procedură penală, și anume limitarea convorbirilor telefonice, recepționării și expedierii trimiterilor poștale și utilizării altor mijloace de comunicare. Având în vedere că solicitarea procurorilor a fost respinsă de către judecătorul de instrucție, procurorii anticorupție urmează să conteste decizia instanței cu recurs la Curtea de Apel Chișinău”, a declarat procurora responsabilă de comunicare cu presa a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Detalii, aici

22.07.2022

Proces penal împotriva jurnaliștilor CIJM pentru o anchetă de presă despre cum Vlad Filat și-a scăpat averile de confiscare: amica fostului premier cere jurnaliștilor să-și deconspire sursele

Inspectoratul de Poliție Buiucani din Chișinău a pornit un proces penal împotriva Centrului de Investigații Jurnalistice și a jurnalistei Julieta Savițchi, autoarea anchetei jurnalistice „VLAD FILAT: Cum și-a scăpat averea de confiscare”, publicată la 18 februarie 2022, pe portalul Anticorupție.md. Ancheta arată că deși sentinţa de condamnare a fostului premier Vlad Filat prevedea şi confiscarea averii, inclusiv a imobilelor pe care fusese aplicat sechestru, acesta a reuşit, prin diferite scheme, să-şi păstreze cea mai mare parte din bunuri.  Jurnaliștii au dovedit că Filat a organizat şi a dirijat aceste scheme chiar în perioada în care era încarcerat.

Procesul penal a fost pornit în baza unei plângeri penale a avocatei Cristina Doagă, care este și amica fostului premier Vlad Filat, cei doi fiind surprinși ieșind dimneața din aceeași locuință. Amintim că Vlad Filat a amenințat jurnaliștii cu un proces de judecată atunci când i-au solicitat părerea privind modul în care și-a scăpat averea de la consfiscare. Autoarea plângerii penale a cerut organului de poliție ca jurnaliștii să fie cercetați penal pentru spargerea poștei electronice și să prezinte detalii despre sursele pe care le-au utilizat în investigația jurnalistică, mai ales în partea ce ține de corespondența dintre Vlad Filat și diferite persoane. 

Detalii, aici

23.07.2022

VIDEO// De la Parlament la închisoare: 30 de zile de arest pentru Marina Tauber

Vicepreşedinta Partidului Şor, Marina Tauber, va petrece următoarele zile în penitenciar. Judecătoria Chişinău, oficiul Ciocana, a admis, sâmbătă, demersul procurorilor anticorupţie şi au eliberat mandat de arestare pe numele deputatei pe un termen de 30 de zile.

Decizia este cu drept de atac în Curtea Supremă de Justiţie. Decizia a fost luată de magistrata Valentina Buzu care o săptămână în urmă i-a permis să plece Marinei Tauber în Israel, deşi aceasta are interdicţia de a părăsi ţara.

Tot sâmbătă, procurorii i-au înaintat Marinei Tauber învinuirea pe două capete de acuzare – acceptarea cu bună ştiinţă a finantării partidului din partea unui grup criminal organizat şi falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Şor.

Detalii, aici

24.07.2022

„Peștii au mai multă demnitate decât ofițerii Federației Ruse”: după bombardamentele de la Odesa, Zelenski cere mai multe sisteme de apărare

În fiecare zi apar noi și noi motive pentru a recunoaște Rusia drept țară teroristă. Este declarația făcută de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, după atacul asupra portului din Odesa.

Zelenski a spus că atacurile cinice ale armatei ruse trebuie să fie și un argument ca Ucraina să primească mai multe sisteme moderne de apărare aeriană.

Președintele ucrainean este convins că va veni ziua în care atacurile cu rachete asupra Ucrainei își vor pierde sensul, după ce țara sa își va întări capacitatea de apărare.

"În general, în aceste aproape 5 luni, am obținut un sprijin diplomatic atât de mare, încât Rusia e pusă la perete. Va veni ziua în care rachetele își vor pierde sensul pentru ocupanți. Acum este posibil să doborâm o parte din rachete, mâine – mai multe. Vom face tot ce este necesar pentru a obține în continuare sisteme moderne eficiente de apărare aeriană - acesta este obiectivul nostru", a spus Zelenski.

Detalii, aici

 

Anticoruptie.md
24/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii