AUDIERI PUBLICE// Membrul CSM, Iulian Muntean, figurant într-un dosar de corupție, așteptat la Parlament pentru explicații

Tatiana Gherța
25/09/2023
captura video

Comisia parlamentară juridică numiri și imunități organizează astăzi audieri parlamentare pe marginea existenței unui dosar penal în privința membrului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean. Audierile sunt planificate pentru ora 11:00.

După ce săptămâna trecută în presă au apărut informații despre faptul că noul membru al CSM, Iulian Muntean, ar figura într-un dosar de corupție, iar Comisia Pre-Vetting l-a promovat pentru ocuparea acestei funcții, societatea civilă, dar și reprezentanții instituțiilor responsabile au cerut reviziurea acestei decizii. 

Muntean a spus că dosarul, pornit în vara anului 2018, a fost unul fabricat la comanda regimului Plahotniuc și că timp de cinci ani nu a fost citat să facă declarații. Iar așa cum dosarul nu se regăsește în nicio bază de date, acesta, pur și simplu, nu există, a punctat membrul CSM. 

Comisia Pre-Vetting a declarat că, deși au fost solicitate și colectate date de din numeroase surse publice și private, pe tot parcursul procesului de evaluare, „comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”. 

De altă parte, Procuratura Anticorupție (PA) a venit joi, 21 septembrie, cu precizări în legătură cu rolul instituției în procedura de „pre-vetting”. În răspunsul oferit public, PA menționează că a expediat Comisiei Pre-Vetting informația disponibilă în cazul candidaților supuși evaluării, dacă a fost o făcută o solicitare în acest sens. În cazul candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, nu a fost transmisă o interpelare în acest sens.

După PA, a reacționat Centrul Național Anticorupție (CNA).

„În rezultatul verificării suplimentare a candidaților non-judecători la funcția de membri în Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul Național Anticorupție a informat imediat Comisia Pre-vetting acele date suplimentare care au devenit cunoscute în data de 19.09.2023. În acest context, CNA a confirmat Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM ,Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI”, se arată în comunicatul instituției.

Și membrii CSM au publicat o declarație despre impactul dezvăluirilor din presă asupra imaginii sistemului judecătoresc.

„Noi, membrii CSM, declarăm că nu putem admite ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să ocolească procedurile de evaluare extraordinară, care au cerințe destul de clare și riguroase. În lipsa unei justificări și a explicațiilor credibile cu privire la aceste circumstanțe, ce l-au determinat să nu comunice despre calitatea sa de învinuit în cadrul unei cauze penale, considerăm că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie. În condiția în care în fața întregului corp judecătoresc se impun înalte standarde etice și de conduită, nu putem admite ca integritatea acestora să fie evaluată de persoane care nu au avut un comportament sincer și onest în cadrul procedurii de evaluare extraordinară”, se arată în comunicatul CSM.

În cele din urmă, Muntean a menționat într-o postare pe o rețea de socializare că este gata să-și prezinte demisia la Secretariarul legislativului.

 

 

Tatiana Gherța
25/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii