Și CSM îi arată ușa: „Considerăm că soluția optimă ar fi depunerea cererii de demisie”. Ce decizie a luat Iulian Muntean

Viorica Mija
22/09/2023
Iulian Muntean/realitatea.md

Într-o postare pe pagina sa de socializare, membrul CSM numit de Parlament, Iulian Muntean, dă de înțeles că este gata să-și prezinte demisia la Secretariarul legislativului. Asta, după ce în presă au fost prezentate informații că în cadrul evaluării extraordinare a Comisiei Pre-Vetting, Muntean ar fi omis din chestionar faptul că a fost cercetat în cadrul unui dosar penal inițiat pe fapte de corupție. Vineri, 22 septembrie, a fost contramanadată și ședința CSM, ulterior membrii acestuia au prezentat poziția Consiliului și i-au sugerat lui Muntean să demisioneze.

Iulian Muntean a încercat să explice că ancheta la care se face referință nu era obligatorie.

„Pentru a participa la concurs am depus cazierul judiciar curat, alte declarații nu am depus. CHESTIONARUL PRIVIND INTEGRITATEA ETICĂ A FI COMPLETAT VOLUNTAR DE CANDIDAȚI și transmis Comisiei până la sfârșitul zilei de 1 iunie 2023 prin e-mail la adresa: [email protected] – este un chestionar ce poate/sau nu fi completat (unii candidați au refuzat completarea acestui formular și au trecut pre-vettingul). Eu l-am completat pentru prima dată! Mai mult, am semnat și am dat explicit acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, neavând nimic de ascuns. La întrebarea nr.1. “Ați fost vreodată parte la vreo cauză civilă, contravențională sau penală?” din Chestionar, răspunsul dat de mine a fost DA, cu indicarea tuturor cauzelor existente și care se regăseau în baze de date. Despre cazul în cauză, am fost informat de către avocat că a fost clasat și nu trebuie menționat nicăieri. Cazul trebuie uitat. Nu știu ce și cum a verificat comisia Pre-Vetting, am fost sau nu favorizat, dar cum considerați că: 4 runde de întrebări, 19 întrebări, 70 de sub-întrebări, 48 de solicitări de acte suplimentare și peste 110 de documente confirmatoare expediate; presupune oare favoritism? Nu cred. Da, e o cauză considerată penală, deoarece e vorba de un grup criminal, peste 60 – 80 de persoane (jumătate din tot personalul ASEM-ului, din care 90% profesori și membri ai administrației ASEM). Reiterez nu am fost reținut, mi-au fost restituite toate bunurile, am avut un singur contact cu PA, în luna septembrie 2018, și respectiv, până în prezent dosarul nu a fost transmis în judecată, nemaivorbind despre vreo careva hotărâre judecătorească în privința subsemnatului. Mai mult, avocatul mi-a confirmat în 2019, după alegeri, că cazul a fost clasat, nu se regăsește nici într-o bază de date. În Raportul CNA 2016-2021 prezentat în plenul Parlamentului în secțiunea despre scheme și grupuri criminale acest caz nu era. Însăși, CNA în comunicatul său zice că aceste date nu au fost posibil de identificat din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registru. Pentru a răspunde cine a ținut la murat acest caz, vă sugerez să priviți campania electorală din 2019 în circumscripția uninominală din r. Strășeni, și cred că veți primi toate răspunsurile”, a scris Muntean, menționând că „pentru a nu compromite activitatea CSM, cred că îmi voi depune Cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului”.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au publicat o declarație despre impactul dezvăluirilor din presă asupra imaginii sistemului judecătoresc.

„La data de 20 septembrie 2023 au apărut informații în mediul public că Iulian Muntean, membru actual al CSM, este implicat într-o investigație penală, conform articolului 324 din Codul Penal. Domnul Iulian Muntean nu neagă faptul că în anul 2018 a fost pornită o cauză penală, în cadrul căreia i-a fost atribuit statutul procesual de învinuit. Aparent, acesta nu a declarat această circumstanță în fața Comisiei Pre-vetting și nici nu a prezentat o dovadă a încercării sale de a afla care e statutul acestei cauze penale. La fel, ca și întreaga societate, membrii CSM nu au avut cunoștințe de aceste circumstanțe până la data de 20 septembrie 2023. CSM este îngrijorat și de faptul că, deși se cunoștea de câteva luni că domnul Iulian Muntean a fost supus verificărilor în fața Comisiei Pre-vetting, aceste informații totuși  au fost comunicate publicului de către instituțiile statului abia acum, la o distanță de 2 săptămâni de la data numirii sale în funcția de membru al CSM pe un mandat de 6 ani. De asemenea, CSM își exprimă îngrijorarea cu privire la situația în care domnul Muntean ar fi furnizat informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018. Noi, membrii CSM, declarăm că nu putem admite ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să ocolească procedurile de evaluare extraordinară, care au cerințe destul de clare și riguroase. În lipsa unei justificări și a explicațiilor credibile cu privire la aceste circumstanțe, ce l-au determinat să nu comunice despre calitatea sa de învinuit în cadrul unei cauze penale, considerăm că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie. În condiția în care în fața întregului corp judecătoresc se impun înalte standarde etice și de conduită, nu putem admite ca integritatea acestora să fie evaluată de persoane care nu au avut un comportament sincer și onest în cadrul procedurii de evaluare extraordinară”, se arată în comunicat.

Scandalul a izbucnit când în presă au apărut informații că noul membru al CSM, numit de Parlament, Iulian Muntean, ar fi implicat în dosarul „mitei de la ASEM”. În aceeași zi, Muntean a spus că dosarul, pornit în vara anului 2018, a fost unul fabricat la comanda regimului Plahotniuc și că timp de cinci ani nu a fost citat să facă declarații. Iar așa cum dosarul nu se regăsește în nicio bază de date, acesta, pur și simplu, nu există, a punctat membrul CSM. 

Comisia Pre-Vetting a declarat că, deși au fost solicitate și colectate date de din numeroase surse publice și private, pe tot parcursul procesului de evaluare, „comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”. 

De altă parte, Procuratura Anticorupție (PA) a venit joi, 21 septembrie, cu precizări în legătură cu rolul instituției în procedura de „pre-vetting”. În răspunsul oferit public, PA menționează că a expediat Comisiei Pre-Vetting informația disponibilă în cazul candidaților supuși evaluării, dacă a fost o făcută o solicitare în acest sens. În cazul candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, nu a fost transmisă o interpelare în acest sens.

După PA, a reacționat Centrul Național Anticorupție (CNA).

„În rezultatul verificării suplimentare a candidaților non-judecători la funcția de membri în Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul Național Anticorupție a informat imediat Comisia Pre-vetting acele date suplimentare care au devenit cunoscute în data de 19.09.2023. În acest context, CNA a confirmat Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM ,Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI”, se arată în comunicatul instituției.

De altă parte, președinta comisiei juridice din Parlament, Olesea Stamate, a făcut următorul anunț: „Comisia juridică anunță audieri parlamentare referitoare la informatia privind dosarul penal in care ar fi implicat membrul CSM numit recent de Parlament.  Invităm toate partile interesate să participe, luni, la 11:00. Pentru confirmarea participarii, rugam transmiterea unui mesaj la [email protected]

Iulian Muntean a obținut licență în electromecanică în anul 2000 și licență în drept în anul 2003. A activat ca economist-coordonator în Serviciul „Știință” din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova între 2003 – 2006. În perioada 2006 – 2022, a fost lector la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea „Perspectiva – INT” și Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Din 2022, este lector la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Muntean este avocat licențiat și membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova din 2011. În anul 2009 a obținut titlul de doctor în drept.  În data de 7 septembrie curent, Iulian Muntean a fost numit de Parlament în funcția de membru al CSM. 

Viorica Mija
22/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii