Cariera politică a lui Alexandr Nesterovschi, socialistul care revine în Parlament

Irina Odobescu
15/02/2022
Foto: Alexandr Nesterovschi via Facebook

Curtea Constituțională a validat, marți, mandatul de deputat al lui Alexandr Nesterovschi. Acesta revine în Parlament pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) după ce colega sa Svetlana Căpățină a decedat în urma complicațiilor provocate de Covid-19. 

În 2021, Alexandr Nesterovschi a fost candidatul BECS pentru turul doi al alegerilor locale de la Bălți. El a abandonat cursa după sancțiunile aplicate contracandidatei Marian Tauber. 

La începutul anului 2020, Nesterovschi a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate, pentru că pe durata celor două mandate de parlamentar, socialistul nu a renunțat la calitatea sa de administrator la firma Fama Glamosa.

Inspectorii de integritate au stabilit că Nesterovschi a continuat să exercite atribuțiile de administrator, și-a pus semnătura pe mai multe facturi fiscale și alte documente interne din cadrul firmei, asigurând în acest mod funcționalitatea acesteia.

Alexandru Nesterovschi a mai fost candidat al Partidului Socialiștilor la funcția de primar al municipiului Bălți în 2019. La alegerile parlamentare din februarie 2019, a candidat la funcția de deputat în Circumscripția uninominală nr. 10, Bălți, unde a ieșit învingător, acumulând 33,53% din sufragii.

Nesterovschi a devenit deputat din partea socialiștilor în 2014, făcând donații generoase pentru această formațiune între 1.500 și 82.450 de lei.

În 2013, el a fost consilier în Consiliul Municipal Bălți, funcție deținută până în 2014, când a fost ales deputat. 

În luna noiembrie 2011, a părăsit PCRM împreună cu alţi 50 de membri ai partidului şi jumătate din membrii organizaţiei comsomoliste. „Vrem să construim un partid fără păpuşari”, spunea Nesterovschi, precizând că cei care au plecat din PCRM aderă la „grupul Dodon”.

Cariera politică a lui Nesterovschi a început în 2007 cu funcția de prim-secretar al organizaţiei comsomoliste Bălţi şi consilier comunist în Consiliul Municipal Bălţi.

Irina Odobescu
15/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii