Decizie la CEC // Referendumul de revocare a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de edil al Capitalei va avea loc pe 19 noiembrie

Anticoruptie.md
19/09/2017
Dorin Chirtoacă, la una dintre şedinţele Primăriei. Foto: CIJM

La 19 noiembrie 2017 va avea loc referendumul prin care Dorin Chirtoacă, edilul suspendat al Capitalei, ar putea fi revocat din funcţie. Decizia a fost luată marţi, 19 septembrie, de Comisia Electorală Centrală (CEC), la doar o săptămână după ce Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a votat ca plebiscitul să fie desfăşurat în această zi. 

Alina Russu, preşedinta CEC, a precizat că, cu puţin timp înainte de începerea şedinţei la Comisie, reprezentanţii PL au înregistrat două demersuri. În primul caz membrilor CEC le este adus la cunoştinţă faptul că fracţiunea PL a contestat la Curtea Constituţională prevederile articolului 177, alineatul 2 din Codul Electoral privind revocarea din funcţie a primarului: „Revocarea primarului prin referendum poate fi iniţiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunităţii locale, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice, fapte confirmate în modul stabilit”.

Prin celălalt demers membrii Comisiei au fost anunţaţi că exponenţii PL au înaintat o cerere prealabilă şi o acţiune în judecată solicitând anularea deciziei CMC de la 12 septembrie, atunci când aleşii locali au votat pentru organizarea plebiscitului. Alina Russu a precizat că PL nu a solicitat nici în primul caz, nici în al doilea să fie aplicate măsurile asiguratorii, care ar putea tergiversa organizarea referendumului. 

„În cazul solicitării măsurilor asiguratorii, în speţă, suspendarea executării deciziei CMC, instanţa care examinează cererea este obligată să se pronunţe cât mai operativ. Respectiv în cazul în care erau înregistrate aşa solicitări la instanţa de fond sau Curtea Constituţională, CEC ar fi avut temei să suspende examinarea subiectului legat de stabilirea datei alegerilor”, a explicat Pavel Postică, director de program în cadrul Asociaţiei Promo-LEX.

Singurul care s-a abţinut de la votarea acestei decizii a fost Vasile Gafton, precizând că nu vrea să facă jocuri de culise.

În cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată tot marţi, înainte de şedinţa CEC, liberalul Valeriu Munteanu declara că PL a cerut ca procedura de inițierea a referendumului privind revocarea din funcția a edilului să fie stopată. „Ar fi un abuz extrem ca să fie declanșate procedurile de organizarea a referendumului din moment ce pe masa Curții Constituționale este depusă o sesizare în acest sent”, spunea fostul ministru al Mediului. 

„Elementul de suspendare a edilului este un know-how. Nu vom găsi de-a lungul Europei o asemenea practică. Se intervine atât de dur pe mandatul primarului. Dosarele lui Dorin Chirtoacă au developat o gravă problemă de constituționalitate și ne vedem obligați să o tranșăm la Curtea Constituțională”, a subliniat Valeriu Munteanu. 

Desfăşurarea referendumului de revocare a primarului suspendat din funcţie a fost votată pe 12 septembrie, în cadrul ședinței CMC, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Judecătoria Chişinău a eliberat listele de semnături pentru plebiscit în luna mai. Asta după ce demersul PSRM privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea și desfășurarea referendumului a fost admis de Curtea de Apel Chişinău. Primul care a semnat a fost preşedintele Igor Dodon. 

Primarul municipiului Chişinău a fost reţinut pe 25 mai 2017 de procurorii Anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. Potrivit Serviciului de presă al CNA, Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei reprezentau „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie.

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Chişinău în luna iulie. Între timp, CNA a anunţat că edilul este cercetat penal într-un nou dosar. De această dată edilul este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, aducând municipalităţii prejudiciu în valoare de peste 60 de milioane de lei pentru că nu ar fi executat corect zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane. 

 

Anticoruptie.md
19/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii